ГоловнаПолітика

Політолог вважає зміни Добкіна до Конституції позитивними для Південного Сходу

Українські політики зростають, констатував експерт

Політолог вважає зміни Добкіна до Конституції позитивними для Південного Сходу
Фото: Макс Левин

Кандидат у президенти від Партії регіонів Михайло Добкін не має наміру віддавати своїх традиційних виборців іншим кандидатам.

Такий висновок зробив на підставі поданої Добкіним концепції змін в українську Конституцію політолог, експерт Центру міжнародних і порівняльних досліджень Олег Грицаєнко, повідомляють "Українські новини".

"Нова Конституція від ПР - це, в першу чергу, позитивний сигнал для жителів Південного Сходу, які знайдуть у документі чимало пропозицій, які збігаються з їх думкою. Але - в рамках загальноукраїнського дискурсу, під гаслом єдиної країни і унітарної держави, без жодної "федералізації" та інших сепаратистських "фішок", - заявив експерт.

Він назвав "позитивним сюрпризом" той факт, що один з кандидатів у президенти України "презентував не просто передвиборну програму, а й замахнувся на проект фактично нової Конституції".

"Можливо, це означає, що українські політики зростають, зростає і рівень політичної дискусії. Ми бачимо не тільки рекламні білборди, які потихеньку починають заповнювати наші міста, а й концептуальні пропозиції. Змістовна дискусія - це те, чого українській політиці завжди не вистачало і продовжує не вистачати", - вважає Грицаєнко.

"Однією з найсильніших ідей" експерт назвав пропозицію кандидата в президенти від ПР про створення антикорупційного бюро, який очолює представник опозиції.

"Прописати чіткі норми, повноваження та інструменти впливу на ситуацію для такого органу - і це цілком робоча ідея хоч від завтра", - підкреслив політолог.

Він також зазначив, що в представленій Добкіним концепції вдосталь моментів, з якими погодяться не тільки на Сході.

"Починаючи з розширення фінансової самостійності регіонів і закінчуючи судовою реформою та ідеєю заміни обласних адміністрацій префектурами, про що говорив не так давно віце-прем'єр Гройсман, і що є загальноєвропейською практикою. Не відмовляться від реалізації таких планів і такі сильні регіональні менеджери та політики із Західної Україна як Андрій Садовий, мери і депутати місцевих рад, що представляють інші регіони країни, не тільки Схід і Південь", - вважає експерт.

Водночас, Грицаєнко підкреслив, що думка "регіоналів" з ключових питань життя країни, включаючи і конституційний процес, буде визначальною в тому, наскільки швидко вдасться подолати на сході хворобу сепаратизму, наскільки швидко населення регіону подолає травму від зміни влади в Києві і включиться в загальнодержавні процеси.

"Ситуація на Сході країни за останній місяць сильно змінилася, але ми повинні бути готові до того, що виразником думки виборців Харківської, Донецької, Луганської, Дніпропетровської областей ще довго залишатиметься Партія регіонів", - констатував експерт Центру міжнародних і порівняльних досліджень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram