ГоловнаПолітика

Кабмін закликав усі сторони Женевських домовленостей виконати свої зобов'язання

Влада готова вислухати всі законні політичні вимоги українців на сході і заході країни

Український уряд закликає Російську Федерацію виконати умови Женевських домовленостей від 17 квітня.

"Уряд звертається до іншого учасника Женевських домовленостей - Російської Федерації. Українська сторона закликає виконати російську частину домовленостей. Закликаємо вивести війська з української території і звертаємо увагу на важливість публічного відмежування від підтримки тероризму і сепаратизму. Звертаємося до Росії закликати своїх прихильників, які ведуть протизаконні дії на території України, припинити насильство і звільнити заручників і захоплені будівлі", - такий заклик містить заява Кабінету Міністрів, опублікована на сайті українського уряду.

Згідно із заявою, українська влада готова вислухати всі законні політичні вимоги українців на сході та заході країни і піти назустріч.

Головним завданням уряду названо захист мирних громадян від збройних бандформувань: "Саме в такому форматі працюватимуть українські правоохоронні органи і силові структури". Крім того, армія виконує тільки один наказ - захищає громадян України.

Уряд схвалив і вніс до Верховної Ради законопроект про звільнення від відповідальності учасників масових заворушень, які здадуть зброю і звільнять захоплені адміністративні будівлі. Відповідно до Женевських домовленостей, така амністія не буде поширюватися тільки на тих, хто скоїв тяжкі злочини, хто вбивав і катував людей.

Кабмін також ініціював проведення конституційної реформи на підставі децентралізації та розширення повноважень регіонів. Уже проведено розширене засідання парламентської конституційної комісії із залученням представників усіх політсил і регіонів. Ухвалено рішення про широке громадське обговорення майбутніх конституційних змін.

"Але ще до впровадження конституційних змін ми готові почути думку жителів регіонів про те, кого вони вважають гідними ці регіони очолювати", - обіцяють в уряді.

Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки України продовжують вилучати нелегальну зброю у населення. Уряд послідовно роззброює всі радикально налаштовані рухи, організації та сектори, що порушують закон. Уже вилучено майже 6 тис. одиниць стрілецької зброї. На Майдані Незалежності та на Хрещатику - вільна і безпечна атмосфера, там нікого не переслідують за етнічною чи мовною ознакою, не складають "чорних списків".

Уряд також гарантує захист і закріплення спеціального статусу для російської мови. Територіальні громади самі визначатимуть обсяг прав, який вони будуть надавати російській чи будь-якій іншій мові.

Український уряд рішуче засуджує будь-які прояви антисемітизму, ксенофобії та нетерпимості. За фактом поширення листівок антисемітського характеру в Донецьку вже триває розслідування СБУ.

Парламентська коаліція звернулася до всіх політсил із закликом підписати Меморандум взаєморозуміння для врегулювання ситуації на сході України.

"Уряд нагадує українцям усіх областей: у вас є законно обрані представники в парламенті. Звертаємося до незадоволених у східних областях: змусьте своїх депутатів працювати і відстоювати ваші інтереси. У них для цього є всі законні можливості", - наголошено в заяві.

"Ми зробили наші перші кроки назустріч. Ми чекаємо на конкретні кроки з боку тих, хто незаконно утримує будівлі і заручників", - зазначено у зверненні.

"І ми закликаємо виконати Женевські угоди, укладені між Україною, Росією, США та Європейським Союзом", - підкреслюють у Кабміні.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ перерахувало кроки, вже зроблені Україною для виконання домовленостей за результатами чотиристоронньої зустрічі України, РФ, США та ЄС у Женеві щодо деескалації ситуації в східних областях.

17 квітня на переговорах у Женеві було досягнуто згоди про необхідність припинення будь-яких проявів насильства, погроз і провокаційних дій, роззброєння всіх незаконних збройних формувань, звільнення незаконно захоплених бойовиками будівель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram