ГоловнаПолітика

Лавров: Київ грубо порушує Женевські угоди

За словами міністра, це стосується наведення елементарного порядку

Лавров: Київ грубо порушує Женевські угоди

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинуватив київську владу в грубому порушенні досягнутих минулого тижня в Женеві домовленостей щодо ситуації в Україні.

"Найголовніше - це зараз не допустити будь-якого насильства. Це перша вимога, яка висувається до всіх, хто зараз протистоїть один одному в Україні. Але в цьому й у інших питаннях Женевська угода не тільки не виконується, а й робляться кроки, насамперед тими, хто захопив владу в Києві, які грубо порушують досягнуті в Женеві домовленості", - заявив голова МЗС, повідомляє РИА "Новости".

"Керівники, яких призначила Верховна Рада, заявляють відкрито, що Женевські угоди на Майдан не поширюються, тому що, бачте, київська міськрада, міська адміністрація прийняла рішення, що Майдан можна зберегти і що він діє легітимно. Це абсолютно неприйнятно, тому що легітимність визначається законами, навіть у законах самої України такого робити не можна", - заявив Лавров.

При цьому Лавров зазначив, що "в самих (женевських) домовленостях якісь  терміни не згадані, але там сказано, що заходів слід уживати негайно".

"Передусім це стосується наведення елементарного порядку, мається на увазі припинення діяльності незаконних збройних формувань, роззброєння цих формувань і припинення будь-якого екстремізму та релігійної нетерпимості, амністії політичних ув'язнених і учасників протестів, початок конституційного діалогу", - заявив міністр.

Нагадаємо, переговори за участю представників Росії, США, Євросоюзу і України, присвячені українській внутрішньополітичній кризі, пройшли в Женеві 17 квітня. У результаті було прийнято документ, у якому обумовлено заходи для розв'язання кризи.

Ними повинні стати роззброєння сепаратистів і звільнення ними адмінбудівель в обмін на амністію.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ буде відігравати провідну роль у сприянні українській владі та місцевим громадам у негайній реалізації цих заходів. США, ЄС і Росія зобов'язуються підтримати цю місію, зокрема шляхом надання спостерігачів.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram