ГоловнаПолітика

Росія вимагає вилучити зброю у "Правого сектору" і звільнити об'єкти в Києві

МЗС РФ також розчароване з приводу оцінок женевської зустрічі, що лунають із США

Росія вимагає вилучити зброю у "Правого сектору" і звільнити об'єкти в Києві
"Коридор" активистов Правого сектора для безопасности Царева
Фото: Александр Ратушняк

Домовленості, досягнуті в Женеві під час чотиристоронніх переговорів у форматі "Україна-Росія-США-ЄС", передбачають роззброєння "Правого сектору" і звільнення об'єктів у Києві.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ Російської Федерації, оприлюдненому на сайті Міністерства.

"Очевидно, що, коли ми говоримо про роззброєння, мається на увазі, перш за все, вилучення зброї у бойовиків "Правого сектору" та інших профашистських угруповань, які брали участь у лютневому перевороті в Києві. Ті ж самі прибічники "Майдану" повинні в першу чергу звільнити захоплені ними державні установи та інші об'єкти в українській столиці і західних регіонах", - зазначають у МЗС РФ.

На думку російського зовнішньополітичного відомства, сенс зустрічі в Женеві полягав у тому, щоб послати Києву ясний сигнал, що стабілізувати ситуацію можна тільки через запуск повноцінного діалогу з регіонами, особливо з тими, де переважають російськомовні жителі, до чиєї думки центральній владі пора прислухатися.

При цьому в російському зовнішньополітичному відомстві висловлюють розчарування з приводу оцінок вчорашньої зустрічі в Женеві, що звучать із США.

"Американська сторона знову наполегливо намагається оббілити дії нинішньої київської влади, яка взяла курс на силове придушення протестних виступів населення південно-східних регіонів, що висловили законне обурення наступом на свої права. Причому вина за українську кризу і її нинішнє загострення необґрунтовано покладається на Росію, незважаючи на те, що розмова в Женеві йшла у діловому ключі без пропагандистських штампів", - констатують в МЗС РФ.

Нагадаємо, за результатами зустрічі в Женеві 17 квітня щодо ситуації в Україні всі сторони зобов'язалися утриматися від будь-яких форм насильства, залякування або провокаційних дій, домовилися, що всі незаконні збройні формування мають бути роззброєні, а захоплені будівлі звільнені.

Усім учасникам протестів буде гарантована амністія, за винятком тих, кого визнають винним у скоєнні тяжких злочинів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram