ГоловнаПолітика

МЗС обурене висловлюваннями Путіна про "другосортність" українців

В Україні розчаровані та занепокоєні окремими заявами президента Росії

МЗС обурене висловлюваннями Путіна про "другосортність" українців
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ обурене висловлюваннями президента Росії Володимира Путіна про "другосортність" українців під час його щорічної "прямої лінії" запитань до президента 17 квітня.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

"Зневажливий тон, великодержавні нотки і псевдоісторичні висновки у висловлюваннях Путіна свідчать про справжнє ставлення кремлівського керівництва до громадян України як до людей, за словами самого глави Росії, "другого сорту", наочно демонструють, чого варті їхні цинічні запевнення в "дружбі" і "братерстві", - йдеться в повідомленні.

В Україні розчаровані та занепокоєні окремими заявами президента Росії.

На думку МЗС, абсолютно неприйнятними є образливі заяви Путіна про представників шахтарської професії, яким, за його словами, більше нічого не потрібно, хіба "випити півсклянки - і на пляж" (так він пояснив, чому шахтарі приїжджають відпочивати до Криму).

"Хотіли б нагадати президентові Росії, в Криму щорічно відпочивали десятки тисяч шахтарів не тільки з України, а й із самої Росії. Відпочивали тому, що переважно живучи в Росії за межею бідності, мали можливість в українському Криму отримати якісний і доступний відпочинок, відчути щиру гостинність українців, кримських татар, росіян та інших національностей, які там проживають. Анексувавши Крим і фактично зруйнувавши його міжнародний туристичний потенціал, Росія позбавила тепер їх і цієї можливості", - сказано в повідомленні.

Окрім того, на думку українського зовнішньополітичного відомства, заявивши, що за силами самооборони Криму стояли російські військовослужбовці, які "допомагали провести чесно" те, що російська сторона називає референдумом, Путін остаточно визнав нелегітимність волевиявлення кримчан.

МЗС наголосило, що українці завжди виступали і виступають за дружні, рівноправні, засновані на принципах взаємної поваги відносини з російським народом, однак саме "псевдобратське" ставлення з боку російської влади протягом багатьох століть змушувало українців боротися за свої права, за свою незалежність, за свою національну гідність.

Нагадаємо, 17 квітня внаслідок переговорів у Женеві Україна, Європейський Союз, США, Росія і домовилися про роззброєння протестувальників і звільнення адміністративних будівель. У свою чергу Європейський Союз готовий зібрати саміт глав країн ЄС вже в четвер, 24 квітня, якщо Росія не виконуватиме умови Женевської угоди.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram