ГоловнаПолітика

"Свобода" блокує підписання меморандуму з ПР через мову

Російській мові можуть надати статусу державної на сході

"Свобода" блокує підписання меморандуму з ПР через мову
Фото: Макс Левин

Коаліція та опозиція поки що не домовилися про підписання меморандуму щодо врегулювання ситуації у східних регіонах України.

Про це, відкриваючи вечірнє засідання парламенту, повідомив спікер Олександр Турчинов.

"Ми підійшли близько до формату ухвалення меморандуму... Але ще не досягли такої точки розуміння, коли рішення набуває реального сенсу", - сказав він.

Як повідомляє РБК-Україна, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив, що сторони не змогли домовитися про мовне питання через позицію "Свободи".

"Ми намагалися пояснити, що питання російської мови - це питання принципове для жителів південного сходу, але в парламенті є сили, які категорично проти цього. Наприкінці ми виходили на формулу, що ми в розділі "Самоврядування" в Конституції приписуємо російській мові статус, який ми визначимо, - це буде статус нарівні з державною мовою на певних територіях. Але навіть із цим формулюванням, яке було компромісним, представники "Свободи" не згідні", - сказав Єфремов.

Він зазначив, що тепер усе залежить від провладних партій.

Нагадаємо, Партія регіонів бойкотує голосування у Верховній Раді до виконання її вимог. Серед них - прийняття закону про амністію протестувальників у східних регіонах, розширення реального місцевого самоврядування та закріплення офіціального статусу російської мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram