ГоловнаПолітика

Європарламент: санкції проти Росії потрібно розширити

За резолюцію проголосували 437 депутатів, проти - 49

Європарламент: санкції проти Росії потрібно розширити
Фото: EPA/UPG

Європейський парламент у четвер ухвалив резолюцію, в якій рекомендував розширити санкції проти Росії через агресію щодо України.

За резолюцію проголосували 437 депутатів, 49 проголосували проти, повідомляє брюссельське видання ЄС-плюс.

"(Європарламент) засуджує в найжорсткіших виразах посилення дестабіліазціі та провокацій у східній та південній Україні; не сприймає жодної підготовки до незаконних референдумів "по-кримськи"; попереджає, що зростаюча дестабілізація і саботаж, завдані проросійськими озброєними, тренованими і добре координованими сепаратистами, яких ведуть спеціальні сили Росії, може бути використана як фальшивий привід для Росії втрутитися військовим шляхом, не допустити президентських виборів і примусити до федералізації, що передуватиме розколу України", - написано в документі.

Депутати висловили свою глибоку занепокоєність швидким погіршенням ситуації та кровопролиттям у східній та південній Україні, а також закликали Росію негайно припинити підтримку сепаратистів, які захопили адміністративні будівлі в Слов'янську, Донецьку та інших містах.

При цьому Європарламент висловив повну солідарність з урядом України, і нагадав, що в уряду є всі можливі засоби, включаючи право на самозахист відповідно до статті 51 Хартії ООН.

Депутати ще раз підкреслили свою підтримку суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності України і інших країн "Східного партнерства" та назвали дії Росії серйозним порушенням міжнародного права і її міжнародних зобов'язань.

Європарламент зазначив, що на сьогодні немає інформації про напади на російськомовну меншість в Україні, що підтверджено спостерігачами ООН, ОБСЄ та Ради Європи.

"(Європарламент) переконаний, що твердження Росії про право використовувати всі засоби для захисту російської меншини в третіх країнах, як це було заявлено президентом Путіним в його промові від 18 березня 2014 року, не підтримується міжнародним правом і суперечать фундаментальним принципам міжнародної поведінки в 21 столітті", - написано в документі.

При цьому депутати Європарламенту закликали Раду Федерації Росії негайно відкликати мандат на використання військової сили на території України.

Депутати також висловилися за посилення другого етапу санкцій проти Росії і за готовність перейти до третього етапу у вигляді економічних санкцій. При цьому Європарламент закликав країни-члени ЄС ввести ембарго на постачання зброї та обладнання подвійного призначення до Росії.

У резолюції також міститься заклик до заходів проти російських компаній та їх дочірніх підприємств, насамперед в енергетичній сфері, а також до перегляду всіх угод з Росією з можливістю їх розриву.

Стосовно Криму депутати закликали до економічних, торговельних і фінансових обмежень щодо лідерів сепаратистів. Окрім того, в документі міститься занепокоєння дотриманням прав кримських татар та етнічних українців в окупованому Криму.

У своїй резолюції Європарламент привітав розміщення місії спостерігачів ОБСЄ в Україні і висловився за її розширення. Окрім того, депутати виступили на підтримку направлення в Україну широкої місії спостерігачів на президентські вибори, заплановані на 25 травня.

Депутати також привітали наміри українського уряду провести дострокові парламентські вибори і загальнонаціональний референдум про майбутню територіальну організацію країни.

Окрему увагу в резолюції приділено співпраці ЄС і України. Депутати, зокрема, висловили підтримку українському народу, привітали підписання політичної частини Угоди про асоціацію і закликали до якнайшвидшого підписання другої частини Угоди.

Європарламент висловився на підтримку програми реформ українського уряду, а також схвалив заходи, що вживаються ЄС для надання допомоги Україні та підкреслив необхідність не тільки економічних, але й політичних реформ, зокрема, конституційної.

У резолюції також ще раз підкреслюється, що підписання Угоди про асоціацію з Україною, Молдовою і Грузією не є фінальної метою співпраці ЄС з цими країнами.

"(Європарламент) підкреслює, що Угоди про асоціацію з Україною та іншими країнами "Східного партнерства" не є фінальної метою у їх відносинах з ЄС; зазначає в цьому зв'язку, що, відповідно до статті 49 Угоди ЄС, Грузія, Молдова і Україна - як і будь-яка інша європейська країна - мають європейську перспективу і можуть просити про членство в Союзі, за умови виконання принципів демократії, поваги фундаментальних свобод і прав людини і меншин, забезпечення верховенства права", - написано в резолюції.

Нагадаємо, в резолюції депутати висловили думку про те, що "Південний потік" не має бути побудовано, а ЄС слід надати допомогу Україні у забезпечення поставок енергоресурсів, в тому числі в рамках Енергетичного співтовариства.

У резолюції також міститься заклик до ЄС підтримати Україну в міжнародних судах у разі, якщо Київ вирішить оскаржити там дії Росії щодо порушення її суверенітету і територіальної цілісності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram