ГоловнаПолітика

Росія кинула виклик Європі та її принципам, - Фюле

Уся Європа зацікавлена уникнути кровопролиття на Європейському континенті, зазначив єврокомісар

Росія кинула виклик Європі та її принципам, - Фюле
Фото: EPA/UPG

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Росія кинула виклик Європі та її принципам.

Про це він сказав у середу, 16 квітня, виступаючи на сесії Європарламенту в Страсбурзі в рамках слухань з приводу тиску Росії на Україну.

"Останні події в Україні демонструють, що визначення Європи цілісною і вільною, заснованою на спільних зобов'язаннях прав людини і свобод, демократії та верховенства права, а також свободи й суверенітету всіх європейських держав, їхнього права обирати власну долю і свободу асоціацій, підважується вкрай серйозно та небезпечно", - сказав комісар, повідомляє ЄС-плюс.

Він зазначив, що скоординовані та професійні дії озброєних груп, зокрема тих, які проникли у Східну Україну, нагадують кримський сценарій.

"Будь-яка загроза або застосування сили - чи то військова сила, чи економічний тиск - проти України або будь-яких інших країн неприйнятні і повинні бути зупинені", - наголосив Фюле.

Він зазначив, що вся Європа зацікавлена уникнути кровопролиття на Європейському континенті і працювати спільно над створенням зони процвітання, стабільності і демократії.

При цьому, за словами комісара, така зона можлива, тільки якщо вона базуватиметься на гельсінських принципах ОБСЄ.

Комісар також зазначив, що днями стане зрозуміло, чого саме хоче Москва.

"Розвиток подій найближчими днями покаже вибір Росії. Але вони можуть також вимагати неоднозначного вибору з нашого боку", - сказав Фюле.

Нагадаємо, 17 квітня в Женеві мають відбутися дипломатичні переговори між Європейським Союзом, США, Росією й Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram