ГоловнаПолітика

Зустріч у Женеві може відбутися без Росії, - МЗС

Росія досі не дала чіткої відповіді

Зустріч у Женеві може відбутися без Росії, - МЗС

Зустріч у Женеві 17 квітня щодо ситуації Україні може відбутися у форматі Україна-США-ЄС у разі відмови Росії від участі в цьому засіданні.

Про це глава МЗС Андрій Дещиця повідомив на брифінгу в Кабміні в середу, 16 квітня.

"Вона може відбутися в тристоронньому форматі. Ми готові до такого сценарію", - сказав він, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, США і ЄС вже підтвердили участь у цій зустрічі. Водночас Росія досі не дала чіткої відповіді.

"На сьогодні у мене є підтвердження про участь американської та європейської сторін. Наскільки я розумію, остаточне рішення пан Лавров ще не прийняв, бо російська сторона висувала ультиматум стосовно недопущення застосування сили до протестувальників у східних регіонах України", - сказав Дещиця.

Глава МЗС підкреслив, що Україна готова йти на переговори з вирішення ситуації в країні в будь-якому форматі - як за участю міжнародних партнерів, так і в двосторонньому форматі з Росією.

Він також повідомив, що позиція, на якій наполягатиме Україна на зустрічі в Женеві, є досить чіткою і буде донесена до учасників зустрічі. "Ми їдемо з чіткою позицією щодо Росії: вивести війська з Криму, припинити ескалацію ситуації в Україні і на кордонах з Україною, прийняти рішення про відмову від використання російських військ на території України, відкликати рішення про приєднання Криму до Російської Федерації", - повідомив Дещиця .

Глава МЗС підкреслив, що Україна має докази того, що на сході держави діють терористичні угруповання, які підтримуються Кремлем. За словами Дещиці, самі ці докази будуть представлені на зустрічі в Женеві.

Як повідомляли раніше, глава МЗС Російської Федерації Сергій Лавров заявив про необхідність залучення в переговорний процес "представників півдня і сходу України", проте не уточнив, кого в Москві вважають такими представниками. МЗС України відкидає такий варіант.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram