ГоловнаПолітика

Рада провалила законопроект про вибори мерів протягом двох турів

10 квітня ВР прийняла за основу законопроект про обрання міських голів міст протягом двох турів

Рада провалила законопроект про вибори мерів протягом двох турів
Фото: Макс Левин

Народні депутати у другому читанні не підтримали законопроект №1098 "Про внесення змін до закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості)".

За відповідне рішення проголосували лише 194 депутати.

У законопроекті розмежовано вибори сільських, селищних і міських голів (у містах із населенням менш ніж 500 тис. жителів), які і далі проводитимуть за мажоритарною системою відносної більшості, і вибори міських голів (у містах з населенням понад 500 тис. жителів), яких пропонують обирати за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості.

Обраним міським головою (у містах з населенням понад 500 тис. жителів), згідно із законопроектом, вважають кандидата, який одержав на виборах понад половину голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

"Якщо жоден з кандидатів на посаду мера не набере абсолютної більшості - буде повторне голосування за двома кандидатурами, які набрали найбільше голосів виборців", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Нагадаємо, на 25 травня призначено вибори мера Києва і кількох інших великих міст.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram