ГоловнаПолітика

Держдеп США попередив Росію про нові санкції

РФ просить навести факти, а не висувати претензії

Держдеп США попередив Росію про нові санкції
Джон Керри
Фото: news.mail.ru

Держсекретар США Джон Керрі попередив голову МЗС Росії Сергія Лаврова, що на Москву чекають нові наслідки, якщо вона не зробить кроків для нормалізації ситуації на сході України.

Про це повідомив держдепартамент США, інформує "Интерфакс".

Міністри зовнішньополітичних відомств двох країн напередодні обговорили кризу в Україні в телефонній розмові, що відбулася за ініціативою американської сторони.

Керрі висловив глибоку заклопотаність тим, що нинішні акції протесту в декількох містах на сході України могли направлятися зовнішньою силою.

Зі свого боку МЗС Росії повідомило, що Керрі в розмові з Лавровим звинуватив Росію в підбурюванні на Україні.

"Держсекретар висловив заклопотаність у зв'язку з протестними виступами в південно-східних регіонах України, стверджуючи, що це - результат "підбурювання" і мало не прямого втручання з російського боку. Однак на підтвердження не зміг надати якісь конкретні факти, повторивши лише, що Росія "має забрати своїх людей з південного сходу", - йдеться в повідомленні відомства, поширеному в ніч проти неділі.

Лавров же "вкотре привернув увагу Джона Керрі до того, що гостра політична криза в Україні загалом і в південно-східних регіонах зокрема виникла через ігнорування нинішньою київською владою законних потреб та інтересів російського і російськомовного населення".

Міністр зазначив, що претензії про деяких російських агентів, які нібито діють у південно-східних регіонах України, були раніше висловлені в.о. міністра закордонних справ України Андрієм Дещицею, "який також не зміг навести жодного факту".

Як зазначили в МЗС Росії,"якщо американська сторона має конкретні відомості із цього приводу, ми готові їх розглянути". Крім того, Лавров попередив Керрі, що запланована на 17 квітня чотиристороння зустріч щодо врегулювання української кризи буде зірвана, якщо проти мешканців південного сходу України буде застосована сила.

17 квітня в Женеві мають відбутися переговори представників Росії, США, України і Євросоюзу, хоча остаточного формату цієї зустрічі досі не затверджено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram