ГоловнаПолітика

Географія і хроніка захоплення сепаратистами Донбасу

Озброєні люди "проявляють активність" уже в сімох донецьких містах

Станом на 00:00 проти неділі, 13 квітня, географія захоплень така.

Фото: LB.ua

Близько 9 ранку в суботу невідомі захопили райвідділення міліції в Слов'янську. Як стало відомо пізніше, у райвідділенні була зброя: 20 автоматів, понад 400 пістолетів ПМ і патрони до них.

Уже після обіду загарбники перекрили в'їзди в місто, збудували на ключових точках барикади. Журналістам, які намагалися знімати те, що діється, всіляко протидіяли.

"Я запитала в них - хто вони, вони відповіли, що є донецькими ополченцями. Я багатьох знаю, це наші люди і вони висувають вимоги про проведення референдуму. Ми всі згодні, я не можу їм суперечити", - розповіла мер Слов'янська Неллі Штепа. Сама вона теж підтримує ідею проведення референдуму, але чого саме намагаються домогтися загарбники, яких підтримує мер, вона уточнити не змогла.

Аби нейтралізувати бойовиків, МВС відправило у Слов'янськ спецпризначенців.

Також уранці прийшли відомості про штурм Донецької прокуратури. Напад удалося відбити.

О 18:00 у Харкові відбувся мітинг прихильників єдності України. Люди побоювалися провокацій з боку бойовиків і "носіїв" георгіївських стрічок. Мабуть, небезпідставно, оскільки тим часом СБУ виявила в місті схованку з боєприпасами.

У другій половині дня осередок протистояння перемістився до Краматорська. там спершу обстріляли райвідділення міліції; поночі бойовикам удалося взяти будівлю штурмом.

Окрім того, синхронно з подіями в Краматорську напали на управління міліції в Горлівці. Його, на щастя, вдалося відбити. Як і, за словами міністра МВС, у Красному Лимані. Там нападники були озброєні короткоствольними автоматами.

Не цілком зрозумілою залишається ситуація в Дружківці та Красноармійську. Про захоплення адмінбудівель у цих містах повідомляв російський ИТАР-ТАСС. Українські ЗМІ повністю не підтверджують цих відомостей. Щоправда, після обіду РБК-Україна - також з посиланням на джерела - поінформувала про захопленні райадміністрації в Дружківці. (Через відсутність точних даних ці населені пункти позначені зірочками).

Окрім того, підвищену активність спостерігають в Артемівську (на карті наразі не позначений). Зараз там немає захоплених адмінбудівель. Але над міськрадою піднято прапор "Донецької народної республіки", очікується прибуття підкріплення.

Отже, активність озброєних сепаратистів спостерігають у сімох донецьких населених пунктах: Слов'янську, Горлівці, Красному Лимані, Краматорську, Артемівську, Красноармійську, Дружківці.

При цьому, необхідно зазначити, що у Слов'янську є аеропорт, в Красноармійську - авіабаза 636 ІАП (щоправда, її розформували 1996 року, зараз її використовує аероклуб). Також Дружківка і Горлівка - великі залізничні вузли. Отже, загарбники розташувалися поблизу транспортних розв'язок - автомобільних, авіа і залізничних.

Крім того, на карті чітко видно, що всі міста, які стали осередками конфліктів, утворюють умовний ланцюжок, що відсікає Донецьку область від Дніпропетровської.

У трьох великих містах південного сходу - Харкові, Донецьку та Луганську - ситуація, як і раніше, залишається напруженою. Завтра, як очікують, тут повинні відбутися проросійські та проукраїнські мітинги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram