ГоловнаПолітика

У НАТО відповіли на претензії Росії

Звинувачення Москви визнали недоречними

У НАТО відповіли на претензії Росії

На сайті НАТО опублікований документ, який покликаний розставити всі крапки над "і" у відносинах Росії та НАТО. У ньому командування західних сил постаралося відповісти на всі претензії Москви, які пред'являються НАТО.

"Агресія Росії проти України призвела до міжнародної ізоляції Росії, включаючи повне призупинення практичного співробітництва з НАТО. Для того щоб відвернути увагу від своїх дій, Росія висунула низку звинувачень проти НАТО, заснованих на неправильній інтерпретації фактів, випускаючи з уваги постійні зусилля НАТО з розвитку партнерства з Росією. Росія також виступила з безпідставними випадами проти легітимності влади України та застосувала силу в цілях захоплення частини території України. Цей документ розставляє крапки над "і "", - йдеться в документі.

У заяві підкреслюється, що з початку 90-х років НАТО "постійно працювали над формуванням відносин у дусі співробітництва з Росією" і "аж ніяк не відтісняли Росію, а ставилася до неї як до привілейованого партнера".

Що ж стосується розширення НАТО на схід, проти чого активно виступає Москва, то в Північноатлантичному альянсі нагадують, що "європейські держави зробили вибір щодо подання заявки на членство на підставі демократичного процесу і поваги верховенства закону".

"Розширення НАТО та ЄС допомогло країнам Центральної та Східної Європи приступити до складних реформ, які було потрібно здійснити до вступу. Воно допомогло громадянам цих країн отримати переваги демократичного вибору, верховенства закону та істотного економічного зростання. Завдяки цим зусиллям Європа, як ніколи раніше, наблизилася до того, щоб бути цілою, вільною, мирною", - запевняють військові з Брюсселя.

Відповіли в НАТО і на претензію Росії щодо того, що у 1990 році офіційні представники США та Німеччини, нібито, обіцяли, що НАТО не буде розширюватися в Східній і Центральній Європі, створювати військову інфраструктуру поблизу кордонів Росії або постійно розгортати там війська. "Таке зобов'язання взято не було, і не було надано жодних доказів, що підкріпили б російські претензії", - запевнили в НАТО.

Потім військові детально пройшлися по кожній зі своїх військових операцій, проти яких виступали в Москві. Зокрема, що стосується бомбардувань Лівії, то в НАТО нагадали, що "резолюція СБ ООН 1973 уповноважила НАТО "приймати всі необхідні заходи" для "захисту цивільного населення і місць його проживання, що знаходяться під загрозою нападу".

"НАТО провела точну кампанію, що характеризується наочним прагненням уникнути жертв серед цивільного населення", - йдеться в повідомленні.

Аналогічним чином, а саме - "після вичерпного обговорення за участю всього міжнародного співтовариства", - була проведена і кампанія в Косово.

Що ж до Криму, то в НАТО заявляють, що Росія "без підтвердження кризи і без спроб обговорити рішення в будь-якому вигляді, обійшла все міжнародне співтовариство, включаючи ООН, і просто окупувала частину території іншої держави".

Нагадаємо, 1 квітня Рада НАТО на рівні міністрів закордонних справ прийняв рішення про призупинення співпраці з Росією як у військовій, так і в цивільній сферах. Голови МЗС країн альянсу відмовилися визнати законним референдум в Криму і засудили "військову інтервенцію Росії" в Україні. У заяві Рада також закликала Росію зробити негайні кроки для відновлення міжнародного права і зобов'язань.

У комюніке також повідомляється про активізацію співпраці з Україною. Зокрема, НАТО готова допомогти військовим реформам в Україні та підтримати перебування там наглядової місії ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram