ГоловнаПолітика

Попов публічно відхрестився від зарубіжних рахунків

Екс-голова КМДА тримає заощадження в українських банках

Попов публічно відхрестився від зарубіжних рахунків
Фото: Макс Левин

Екс-голова КМДА Олександр Попов, якого підозрюють у причетності до розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада, офіційно відмовився від банківської таємниці і заявляє, що не має рахунків ні Австрії, ні жодній іншій державі, крім України.

Так в інтерв'ю LB.ua він прокоментував інформацію про блокування його рахунків в Австрії, оприлюднену місцевими ЗМІ.

"Дійсно, одна з австрійських газет опублікувала відомості про блокування рахунків низки українських чиновників. У списку було, зокрема, моє прізвище. Незабаром списки санкцій оприлюднили на рівні ЄС, і там уже про мене згадок не було. Юристи пояснили, що рішення ЄС поширюється і на Австрію, отже, питання можна вважати вичерпаним. Але мене це не влаштовує! Це звинувачення, яке завдало серйозної шкоди моїй репутації. Адже я дійсно не маю рахунків ні в Австрії, ні в будь-якій іншій країні, крім задекларованих в Україні! Ні я, ні діти, ні дружина, ні брат", - заявив екс-чиновник.

При цьому він зазначив, що скористався нормою про "добровільну присягу", яку передбачає австрійське законодавство (людина заявляє про свою невинність публічно, це юридично закріплюють, але якщо під час розслідування його провину доводять, на особу чекає кримінальна справа, - Ред.).

"Я цією законодавчою нормою скористався - офіційно відмовився від банківської таємниці, заявив, що рахунків в Австрії не маю, а якщо раптом знайдуться - готовий нести кримінальну відповідальність згідно із законами Австрії. До речі, я єдиний в Україні, хто відмовився від банківської таємниці і присягнув перед законом. Цікаво, чи готові так само вчинити й інші керівники, зокрема нинішні? Найближчим часом я чекаю на офіційну відповідь від Національного банку Австрії (за фактом розслідування не/наявності рахунків, - Ред.)", - резюмував Попов.

Нагадаємо, Олександрові Попову за незаконну протидію проведенню мирних зборів, мітингів, демонстрацій світить до 5 років позбавлення волі. Екс-голова КМДА перебуває під слідством під особистим зобов'язанням, йому заборонено покидати Україну. Також накладено арешт на його банківські рахунки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram