ГоловнаПолітика

ЄС повинен повністю переосмислити свої відносини з Росією, - Ромпей

Після подій у Криму

ЄС повинен повністю переосмислити свої відносини з Росією, - Ромпей
Фото: EPA/UPG

Євросоюзу необхідно переосмислити відносини з Росією. Про це заявив голова Європейської ради Херман Ван Ромпей.

"Після того, що відбулося в Криму, ми повинні переосмислити відносини між Росією та ЄС. Європа повинна зменшити газову залежність від РФ й укласти трансатлантичний договір про вільну торгівлю та інвестиції. Росія використовує газ як політичний інструмент. Протягом останнього десятиліття ми багато інвестували в добрі відносини з Росією. Ми були готові укласти з нею нову угоду. На жаль, у Росії виявилися інші цілі, вона намагається відновити колишній світ. Але минуле ніколи не повертається", - сказав він, повідомляє ИТАР-ТАСС.

За його словами, криза навколо України "викликає серйозну заклопотаність, загрожує миру і безпеці на Європейському континенті, відроджує спогади про сторінки історії, з якими, як ми думали, давно покінчено".

Ван Ромпей також заявив, що Угода про асоціацію України з Євросоюзом має свою ціну: після її повномасштабного підписання державі доведеться забезпечити відповідність належним вимогам ЄС.

"Підписання політичної частини Угоди про асоціацію між ЄС і Україною було знаком визнання прагнення українського народу жити в державі, керованій цінностями, демократією, верховенством права. ЄС визнав прагнення українців до гідного існування як нації та європейського способу життя", - сказав він.

Ван Ромпей знову попередив, що будь-які спроби Росії дестабілізувати ситуацію в Україні матимуть "далекосяжні наслідки". "Під цим ми маємо на увазі наслідки для відносин у широкому діапазоні економічних галузей", - зазначив глава Європейської ради.

Він нагадав, що лідери країн ЄС раніше доручили Єврокомісії підготувати "можливі чергові точкові заходи (санкції)" проти Росії в разі подальшої дестабілізації ситуації в Україні.

Нагадаємо, 21 березня в Брюсселі відбулася церемонія підписання політичної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Економічну частину документа, що передбачає створення всеосяжної зони вільної торгівлі, сторони мають намір підписати незабаром після президентських виборів в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram