ГоловнаПолітика

Рада посилила відповідальність за сепаратистські дії

У Кримінальному кодексі з'явилася стаття про перешкоджання армії

Рада посилила відповідальність за сепаратистські дії
Фото: Макс Левин

Верховна Рада збільшила терміни позбавлення волі за скоєння тяжких злочинів проти засад національної безпеки України.

Законопроект №4524-1 проголосовано в першому читанні і в цілому - за такі рішення віддали свої голоси 230 і 231 депутат.

Зміни внесено до статей 110, 111, 113, 114, і 279 Кримінального кодексу.

Окрім того, законопроектом запропоновано посилити кримінальну відповідальність за злочини проти засад національної безпеки України.

Умисні дії, вчинені з метою зміни державного кордону, а також публічні заклики до таких дій запропоновано карати позбавленням волі від 3 до 5 років (а не до 3 років, як зараз).

Ці самі дії, вчинені за змовою або представником влади, пропонують карати позбавленням волі від 5 до 10 років (а не від 3 до 5), а якщо вони призвели до загибелі людей - від 10 до 15 років (а не 7-12 років) або довічним ув'язненням.

За захоплення вокзалу, аеродрому, порту, станції або іншого транспортного підприємства, установи або організації покарання пропонують посилити: позбавлення волі від 5 до 8 років (замість 2-5 років), а в разі загибелі людей - від 8 до 15 років (замість 5-12 років).

Позбавленням волі від 12 до 15 років пропонують карати за держзраду (умисну дію на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, держбезпеки; перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або збройного конфлікту, надання іноземній державі допомоги в підривній діяльності проти України).

Так само пропонують карати за диверсію (вчинення вибухів, підпалів чи інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння шкоди їх здоров'ю, руйнування або пошкодження важливих держоб'єктів).

Таке саме покарання передбачене законопроектом за шпигунство (збір або передачу іноземній державі відомостей, що становлять держтаємницю).

Законом також доповнено Кримінальний кодекс новою статтею 114-1, що встановлює відповідальність за перешкоджання в особливий період законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до чинного закону.

Відповідно до закону, "перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років. Те саме діяння, яке призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків, карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram