ГоловнаПолітика

США: події на сході України організовані Росією

Штати закликали РФ публічно відмежуватися від сепаратистів

США: події на сході України організовані Росією
Фото: finance.obozrevatel.com

Офіційний представник держдепартаменту США Дженніфер Псакі заявила, що події останніх днів у східній Україні були організовані Росією.

"Добре відомо, що ті, хто виступає у цих різних районах, є проросійськими сепаратистами. Існують підтверджені припущення, що деяким із цих людей платять і вони не є місцевими жителями. Усе це викликає в нас серйозне занепокоєння", - сказала вона на брифінгу у відомстві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Дипломат зазначила, що в телефонній бесіді, яка відбулася напередодні з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим, держсекретар США Джон Керрі повідомив, що "Сполучені Штати спостерігають за подіями останніх 24 годин у Харкові, Донецьку, Луганську та Маріуполі з великою стурбованістю", а також зазначив, що, "зрозуміло, ці події не почалися спонтанно".

За словами Псакі, Керрі "закликав Росію публічно відмежуватися від дій сепаратистів, саботажників і провокаторів, закликав до деескалації ситуації та діалогу, а всі сторони - утримуватися від агітації в Україні".

Дипломат також зазначила, що, оцінюючи ситуацію в Україні, Вашингтон користується повідомленнями української влади, а не твердженнями Росії.

Їй поставили декілька питань про те, "чи покладаються вони (США) на український уряд, оцінюючи те, що відбувається", а також "чи вислухав держсекретар Джон Керрі роз'яснення ситуації главою МЗС РФ Сергієм Лавровим під час телефонної бесіди, що відбулася напередодні".

Псакі відповіла: "Звичайно, ми підтримуємо тісні контакти з українським урядом, і, звісно, саме з ним ми тісно працюємо. Вони знаходяться на місці подій, тому саме їхня інформація часто є надійною і своєчасною".

Разом з тим, дипломат зазначила, що не має інформації стосовно російських військ та їхніх дій на кордоні з Україною.

"Те, що стосується військ (російських на кордоні) та їх переміщення, то я не маю незалежного підтвердження того, що все це означає", - сказала вона.

Нагадаємо, в понеділок МЗС РФ поширило заяву, в якій "зажадало припинити необґрунтовані звинувачення на адресу Росії" у зв'язку з подіями на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram