ГоловнаПолітика

У Києві офіційно стартувала виборча кампанія

Позачергові місцеві вибори в Києві пройдуть в один тур одночасно з виборами президента

У Києві офіційно стартувала виборча кампанія
Фото: EPA/UPG

У суботу, 5 квітня, у Києві стартувала виборча кампанія з позачергових виборів міського голови і депутатів міської ради, які відбудуться в один день з президентськими виборами - 25 травня. Це позачергові вибори, і термін повноважень обраних на них міського голови та депутатів триватиме близько 1,5 років - до чергових місцевих виборів у жовтні 2015 року.

Відповідно до діючої редакції закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", вибори київського міського голови проводяться за мажоритарною системою в єдиному одномандатному окрузі. Зараз передбачено, що вибори мера проводяться в один тур, і перемагає той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів. Разом з тим, на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект, що передбачає обрання міського голови Києва у два тури. повідомляє Интерфакс-Украина.

Вибори депутатів Київради проводяться за змішаною системою - по 60 депутатів будуть обрані в мажоритарних округах і за партійними списками. Кандидати на посаду міського голови і у депутати Київради в мажоритарних округах можуть висуватися як партіями, так і шляхом самовисування.

Висування кандидатів у мери і депутати Київради за партійними списками починається за 34 дні (з 21 квітня) і закінчується за 28 днів (по 27 квітня) до дня виборів; депутатів у мажоритарних округах - відповідно за 30 днів (з 25 квітня) і 26 днів (по 29 квітня). Закон забороняє одночасно балотуватися і в мери, і в депутати Київради.

Нагадаємо, про свій намір балотуватися на посаду київського міського голови заявив лідер партії "УДАР" Віталій Кличко, який відмовився балотуватися в президенти на користь Петра Порошенко. Також заявила про свій намір поборотися за крісло мера народний депутат (фракція "Батьківщина") Леся Оробець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram