ГоловнаПолітика

Кримська влада націоналізувала держдачі та резиденції

Знаменита президентська дача у Форосі відійшла Росії

Кримська влада націоналізувала держдачі та резиденції
Фото: http://sergeydolya.livejournal.com/

Верховна Рада Криму розширила перелік націоналізованих об'єктів санаторно-курортної галузі, включивши в нього десять державних дач і резиденцій.

Відповідне рішення ухвалили сьогодні на засіданні позачергової сесії парламенту, повідомляє "Крыминформ".

У перелік націоналізованих об'єктів санаторно-курортного комплексу, переданих в управління республіканського об'єднання санаторіїв і курортно-оздоровчих установ, додатково включено 16 об'єктів. Серед них чотири об'єкти профспілкового об'єднання "Укрпрофоздоровниця" в Ялті, Науково-дослідний інститут дитячої курортології та фізіотерапії в Євпаторії, навчально-спортивна база "Динамо" у Феодосії і пансіонат "Орел" Міноборони в Алушті. Окремо в перелік включено офісні приміщення в Ялті і виробничу базу в Лівадії.

У перелік націоналізованих увійшли сім об'єктів, які включають десять державних дач і резиденцій.

У республіканську власність передано державну резиденцію №3 у Масандрі "Мала Соснівка. Намет". Націоналізовано мисливський будиночок в урочищі "Діброва-2" на території Кримського природного заповідника і резиденцію "Юсуповський палацово-парковий садибний комплекс" у Кореїзі, де під час Ялтинської конференції 1945 року жив Сталін. У власність Криму як єдиний об'єкт перейшли дві дачі в Гаспрі - №5 і №7. Націоналізовано дві дачі і дві резиденції в селі Олива (Мухалатка) недалеко від Фороса, які були особливо популярні серед правителів України. Держдачу №9 представники української політичної еліти любили за тенісні корти і 25-метровий басейн з морською водою. Націоналізовану держдачу №10 резервували як гостьову або здавали в оренду. Її постояльцем був президент Калмикії Кірсан Ілюмжинов.

Найзнаменитіша серед президентських держдач - №11, або об'єкт "Зоря", побудована в 1988 році в бухті біля мису Сарич за розпорядженням останнього генсека КПРС Михайла Горбачова. У 2012 і 2013 роках на "Зорі" свій день народження відзначав Віктор Янукович.

Як повідомляли, Крим націоналізував держпідприємства і морські порти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram