ГоловнаПолітика

Аваков пропонує посилити покарання за порушення на виборах

Міністр запропонував ввести кримінальну відповідальність

Аваков пропонує посилити покарання за порушення на виборах
Фото: Макс Левин

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков разом з групою фахівців виступив з ініціативою негайно внести зміни до Кримінального кодексу, щоб посилити відповідальності за порушення під час виборчого процесу. У відповідному законопроекті йдеться про покарання за підкуп виборців, підтасовування результатів волевиявлення, підробку виборчої документації, повідомив міністр на своїй сторінці в Facebook.

Документ пропонує запровадити кримінальну відповідальність для виборців, які погоджуються взяти гроші та інші матеріальні блага в обмін на голосування за того чи іншого кандидата чи політичну силу.

"Відповідати за підкуп повинні не тільки ті, хто пропонує, а й ті - хто погоджується. Ми пропонуємо ввести норму, якщо виборець погодиться віддати свій голос в обмін на грошові або матеріальні вигоди він повинен нести відповідальність. Це може бути штраф у розмірі від 1700 до 5400 гривень або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк", - написав Аваков.

"Якщо на гарячому спіймають осіб, які пропонують виборцю прийняти "угоду", то вони відповідатимуть перед законом, це може бути ув'язнення на термін від 5 до 7 років", - додав міністр.

Глава МВС повідомив, що має намір звернутися до в.о. президента України Олександра Турчинова та Кабміну з пропозицією внести відповідний законопроект до порядку денного найближчого засідання Верховної Ради для його негайного і позачергового обговорення.

Окрім того, Аваков доручив відповідним структурам МВС перевірити всі зареєстровані раніше випадки порушення виборчих прав, що не розслідувалися.

Нагадаємо, в Україні 25 травня відбудуться позачергові вибори президента. Одночасно з ними пройдуть муніципальні вибори в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram