ГоловнаПолітика

Медведєв: Росія не співпрацюватиме з Україною до погашення боргів за газ

Заборгованість зараз становить 2,2 мільярда доларів

Медведєв: Росія не співпрацюватиме з Україною до погашення боргів за газ

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що співпраця України з Росією в газовій сфері, "як і в інших сферах", неможлива без оплати боргів за газ.

"Нехай наші українські партнери вишукують необхідні фінанси для того, щоб розплатитися з боргами і сплатити поточні платежі, тому що по-іншому співробітництво у цій сфері, як і в інших сферах, здійснюватися не може. Це повинні розуміти всі, це повинні розуміти люди, які приймають зараз, у цей момент, в Україні всі необхідні рішення", - сказав Медведєв на зустрічі з главою "Газпрому" Олексієм Міллером, повідомляє РИА Новости.

У свою чергу, Міллер повідомив, що за березневі поставки наразі не отримано жодних платежів, заборгованість України зросла і перевищила 2,2 мільярда доларів.

До 1 квітня 2014 року вартість російського газу для України з урахуванням знижок за "харківськими угодами" 2010 року і за грудневими угодами 2013 року становила 268,5 долара за одну тисячу кубометрів. "Газпром" 1 квітня оголосив про підвищення ціни на газ для України до 385,5 долара. У четвер Медведєв повідомив, що з квітня у зв'язку з припиненням дії угод з Україною щодо Чорноморського флоту РФ скасовує і другу знижку, в результаті чого ціна на газ підвищується до 485 доларів за тисячу кубометрів. Україна при цьому не визнає односторонню денонсацію "харківських угод" і має намір звернутися до міжнародного суду.

Окрім того, Медведєв у четвер повідомив, що Росія скасувала нульове експортне мито на газ для України, встановлене в квітні 2010 року. Це означає, що до нього застосовуватиметься звичайна 30%-ва ставка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram