ГоловнаПолітика

Джемілєв: ми відкриємо вогонь, якщо Росія рушить углиб України

Кримські татари не можуть виключати збройного конфлікту

Джемілєв: ми відкриємо вогонь, якщо Росія рушить углиб України
Фото: crimea.comments.ua

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат Верховної Ради України Мустафа Джемілєв попередив про можливість кровопролиття в Криму та півдні України.

Про це він заявив 31 березня в ексклюзивному інтерв'ю СNN в Нью-Йорку, куди він приїхав з проханням до Організації Об'єднаних Націй про наведення міжнародного порядку.

"Найбільше занепокоєння у нас викликає можливість збройного конфлікту і великого кровопролиття в Криму", - заявив Джемілєв, якого цитує УНІАН.

Водночас, за словами лідера кримських татар, українські військові воюватимуть, у разі, якщо російські військові просунуться вглиб України, незважаючи на нерівність сил.

"Ми відкриємо вогонь, якщо (російська) армія просунеться вглиб материка. І навряд чи це буде в інтересах Росії або президента Путіна, але ми не може виключати будь-яких подій", - сказав він.

Джемілєв заявив, що здача Криму Росії буде порушенням Будапештського меморандуму 1994 р., згідно з яким Росія і Захід гарантували територіальну цілісність України.

"Це буде великою трагедією для всіх кримчан, не тільки для кримських татар, а й для етнічних українців і десятків тисяч етнічних росіян, які не бажають ставати громадянами Росії", - додав нардеп.

Водночас спроби Заходу покарати Росію шляхом накладення візових заборон і заморожування коштів, Джемілєв вважає комариними укусами і заявляє, що "санкції повинні бути більш ефективними".

"Я впевнений, що якщо б ми були ядерною державою, цього б не сталося", - сказав Джемілєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram