ГоловнаПолітика

Кабмін схвалив концепцію передачі влади регіонам

Після прийняття необхідних законів обладміністрації ліквідують

Кабмін схвалив концепцію передачі влади регіонам
Владимир Гройсман (слева)
Фото: www.kmu.gov.ua

Уряд схвалив концепцію реформування місцевого самоврядування.

Про це на брифінгу повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

"Концепція схвалена ... Прийнято надзвичайно важливе рішення", - сказав він.

На першому етапі реформування місцевого самоврядування, який охоплює 2014 рік, будуть прийняті необхідні для реформи зміни. Це будуть зміни до Конституції, які визначать створення виконавчих органів при місцевих радах. Також планується прийняти закони "Про місцеве самоврядування", "Про добровільне об'єднання територіальних громад", "Про префектури" і т.д.

На другому етапі у 2015-2017 роках передбачається практична реалізація цієї реформи.

Місцеве самоврядування буде трирівневим (регіон-район-громада). На рівні області на місці обладміністрації буде діяти префектура, яка виконуватиме функцію контролю за дотриманням законодавства та координацію роботи центральних органів влади.

Обласна рада буде формувати свій виконком, який і представлятиме місцеву виконавчу владу. Така ж система буде і на рівні району та територіальної громади.

Концепцією передбачена передача територіальній громаді частини доходів від загальнонаціональних податків. Серед них - податок на доходи підприємств, доходи фізосіб.

Нагадаємо, прем'єр Арсеній Яценюк назвав першочерговим завданням уряду реформу місцевого самоврядування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram