ГоловнаПолітика

МЗС України вказало Лаврову на декларативний федералізм у РФ

Росії вартувало б дати лад своїм проблемам, перш ніж повчати інших

МЗС України вказало Лаврову на декларативний федералізм у РФ
Фото: korrespondent.net

Офіційний Київ вважає обурливими висловлювання міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова про необхідність федералізації України.

Про це сказано в коментарі МЗС України у зв'язку з висловлюваннями Лаврова в інтерв'ю програмі "Воскресное время".

"Повчальний і ультимативний тон цих заяв свідчить про те, що як справжньому агресорові Росії зовсім не потрібне жодне врегулювання. Під дулами своїх автоматів цей агресор вимагає тільки одного - повної капітуляції України, її розколу та знищення української державності. Саме так і ніяк інакше розцінюють в Україна вимоги федералізації, другої державної мови, референдумів і т.д. Нам щиро шкода, що Лавров змушений їх озвучувати", - йдеться в повідомленні.

МЗС України пропонує російській стороні, перш ніж диктувати свої ультимативні умови суверенній і незалежній державі, звернути увагу на катастрофічний стан і повне безправ'я власних національних меншин, зокрема української.

"Чому б Росії не наповнити федералізм, який, до речі, зафіксовано в офіційній назві держави, реальним, а не декларативним змістом?

Чому б не дати більше повноважень національним суб'єктам федерації, розвиток який пригноблюють сьогодні так само жорстко, як придушували в царські та радянські часи?

Чому б не ввести інші, крім російської, державні мови, зокрема українську - мову мільйонів громадян Росії?

Чому б не дозволити провести референдуми про широку автономію, а в разі потреби - про незалежність, в національних суб'єктах федерації?" - перелічує українське зовнішньополітичне відомство.

"Розуміємо, що ці питання - риторичні. Навіть думку про них у сьогоднішній Росії буде жорстко придушено, а в разі спроби її реалізації - такі дії, як це було на Північному Кавказі, втоплять у крові. На жаль, нічого не змінилося в Росії з тих часів, коли великий Тарас Шевченко писав про неї: "Від молдаванина до фіна на всіх язиках все мовчить...". Не потрібно повчати інших. Почніть краще наводити лад у власній державі. У вас же так багато проблем", - підсумувало МЗС України.

Нагадаємо, Лавров у неділю перелічив вимоги Росії до України. Серед них - негайно розпочати конституційну реформу і запровадити федеративний устрій України, "щоб кожен регіон мав змогу безпосередньо обирати своє керівництво, законодавчу владу і губернаторів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram