ГоловнаПолітика

Лавров звинуватив "Правий сектор" у стрільбі снайперів на Майдані

Росія наполягає на федералізації України

Лавров звинуватив "Правий сектор" у стрільбі снайперів на Майдані

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що стрільбою снайперів на Майдані могло керувати об'єднання "Правий сектор".

Про це Лавров сказав в ефірі програми "Недельное время", повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Я не можу стверджувати на 100 відсотків, але є дуже багато фактів, які вказують на це. Звичайно, потрібно перевіряти ще. Сподіваюся, що розслідування, про яке повідомили нинішні українські лідери, буде доведено до кінця і не буде "зметено під килимок", - сказав російський міністр.

"На Майдані "Правий сектор" керував багатьма неподобствами, включно з організацією стрільби снайперів. Ми маємо такі дані", - сказав Лавров, зазначивши, що Москва вже поділилася своїми підозрами із західними партнерами.

"Під час переговорів з американськими партнерами нам кажуть: "Давайте забезпечимо деескалацію ситуації, зробимо так, щоб ви і ми вплинули на тих, хто нас слухає в Україні, щоб вони не діймали одне одного, щоб заспокоїлися, почали якусь розмову між собою, - продовжив він. - Ми до цього готові і такі сигнали посилаємо. Сподіваюся, що американці і європейці теж посилають такі сигнали (це демонструють події останніх днів)".

Лавров додав, що Росія вимагає від Заходу і від влади України заборонити такі "радикальні структури", як "Правий сектор".

"Ми давно просили їх про одну дуже просту річ: чи можуть наші західні партнери і нинішня українська влада заявити про те, як вони ставляться до "Правого сектору", не кажучи про те, щоб уживати заходів, щоб не допустити розгул ультранаціоналістів? Останніми днями починає проявлятися реакція на наше прохання", - заявив він.

Москва сподівається, що "ті дії, які зараз робить офіційний Київ, щоб заборонити радикальні структури, і домогтися безумовного виконання відомих домовленостей про здачу нелегальної зброї, - усе це буде виконуватися". "Сподіваюся, що Захід сприяє цьому", - додав Лавров.

Він також знову перерахував вимоги Росії до України.

"Перш за все, це наведення елементарного порядку на вулицях, у містах, здача незаконної зброї, звільнення незаконно захоплених будівель, розблокування вулиць і площ, усяких "майданів" і "міні-майданів". Слідом за цими очевидними для будь-якої нормальної людини кроками забезпечення правопорядку є негайний початок конституційного процесу, про що теж йшлося в угоді від 21 лютого, початок конституційної реформи".

"Усі проблеми не можна вирішити без загальної згоди про необхідність запровадити федеративний лад в Україні, - сказав Лавров. - Треба зробити так, щоб кожен регіон мав можливість безпосередньо обирати своє керівництво, законодавчу владу і губернаторів, забезпечувати свої вимоги, права своїх громадян у тому, що стосується економіки, фінансів, культури, мови, соціальної сфери та права на спілкування з регіонами сусідньої держави, чи то Польща, чи Литва, чи Російська Федерація".

Нагадаємо, минулого тижня виконувач обов'язків генпрокурора України Олег Махніцький в ефірі "5 каналу" заявив, що встановлено особи снайперів, які стріляли по людях на Майдані, однак назвати імена він ще не може.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram