ГоловнаПолітика

Генпрокуратура оголосила війну адвокатам, - Резніков

Адвокат має намір захищати свою професію.

Генпрокуратура оголосила війну адвокатам, - Резніков
Фото: Макс Левин

Правоохоронна система в особі Генеральної прокуратури перебуває сьогодні в стані війни з адвокатською спільнотою.

Про це заявив віце-президент Асоціації юристів України Олексій Резников, відкриваючи Х щорічний юридичний форум у Києві.

«Ми з вами знаходимося в стані нової війни. Правоохоронна система в особі Генеральної прокуратури продемонструвала свою неготовність жити за новими простим правилам: просто дотримуватися закону», - заявив він. Він нагадав, що в п'ятницю 21 березня, «з порушенням всіх правил, передбачених законодавством України», був затриманий адвокат Денис Бугай у зв'язку з підозрою про вчинення ряду злочинів його клієнтом.

Так, серед порушень Резніков зазначив, що з порушенням закону про адвокатуру, Бугай був затриманий за відсутності представника Ради адвокатів. Адвокат підкреслив, що «увечері того ж дня слідчий сфальсифікував протокол затримання, вказавши, що Денис був затриманий в 5:15 ранку в присутності голови Ради адвокатів пані Рафальської».

Пізніше Рафальська зробила відкриту заяву, що її не було в 5:15 в аеропорту «Бориспіль», вона побачила Дениса аж в 22:15, ввечері. За словами Рєзнікова, Рафальська звернулася із заявою до Генеральної прокуратури за фактом злочину, скоєного слідчим тієї ж прокуратури.

Крім того, Бугайя не відпустили після закінчення 60 годин після затримання, як того вимагає законодавство України, незважаючи на те, що до цього терміну він не був доставлений до суду для обрання запобіжного заходу.

«До честі представників судової системи, які відмовлялися «законопатити» людину без належних обгрунтувань за грати, і завдяки зусиллям нашого омбудсмена і визнанням офіцерами СБУ факту, що людина утримується незаконно, протягом більшого часу, ніж передбачено законом, в СБУ прийняли принципове рішення - виконали закон і Дениса відпустили», - зазначив Резніков.

Адвокат упевнений, що подія - «спроба тиснути на адвоката, погрожуючи йому позбавленням волі у вигляді обрання запобіжного заходу взяття під арешт на 2 місяці, для того щоб змусити його розкрити адвокатську таємницю, щоб він почав говорити те, що йому відомо про його клієнтів». За його словами, на сьогоднішній день прокуратура діє «старими методами». «Нічого не змінилося. Вважають, що вони настільки ефективні, наскільки швидко і безпринципно будуть топтати закон. Саме на це відреагувало сьогодні адвокатське співтовариство, яке не буде здаватися, буде захищати не Дениса Бугая, а свою професію», - заявив Рєзніков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram