ГоловнаПолітика

Обама: "холодної війни" з Росією немає

США об'єднуватимуть тиск на Росію з політикою відкритих дверей для дипломатії

Обама: "холодної війни" з Росією немає
EPA/UPG

Президент США Барак Обама заявив, що через політичне протистояння Заходу з Росією, через відторгнення Криму Москвою від України не починається нова "холодна війна".

Про це Обама заявив під час виступу в Палаці мистецтв "Бозар" після саміту ЄС-США, повідомляє УНІАН.

"Зрозумійте, це не нова "холодна війна", в яку ми входимо. На відміну від Радянського Союзу, Росія не стоїть на чолі блоку держав, не має глобальної ідеології. США і НАТО не хочуть ніякого конфлікту з Росією", - сказав американський президент.

"Насправді за 60 років ми разом у НАТО не завойовували нових територій, але були разом для того, щоб наші народи були вільними. Але що ми завжди будемо робити - це триматися нашого непорушного зобов'язання - Статті 5 (Договору НАТО), захищаючи суверенітет і територіальну цілісність наших союзників. і в цьому зобов'язанні ми не відступимо", - додав Обама.

Він зазначив, що зараз літаки НАТО патрулюють небо над балтійськими країнами, і НАТО також посилило присутність в Польщі й готове нарощувати присутність в регіоні у разі потреби.

"Звичайно, Україна - не член НАТО - частково через складну історію взаємин з Росією... З часом російський народ зрозуміє, що він не може досягти безпеки, забезпеченості і бажаного статусу в світі за допомогою грубої сили", - сказав Обама.

"Ось чому через всю тривалість кризи (в Криму) ми об'єднуватимемо наш значний тиск на Росію з політикою відкритих дверей для дипломатії. І я вірю, що для України та Росії стабільний мир прийде через деескалацію, через прямий діалог урядів країн і з міжнародним співтовариством", - заявив американський лідер.

Нагадаємо, 25 березня президент США Барак Обама, заявив, що Москві загрожують нові санкції, якщо вона продовжить чинити замах на український суверенітет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram