ГоловнаПолітика

Україна стурбована активізацією фашизму та ксенофобії в Росії

Крім того, в українському МЗС відзначили збільшення проявів антисемітизму в Росії

Україна стурбована активізацією фашизму та ксенофобії в Росії
Фото: zn.ua

Міністерство закордонних справ України стурбоване посиленням проявів фашизму та ксенофобії в Російській Федерації.

Про це сказав на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

"Незважаючи на спроби російської сторони вишукувати, а в деяких випадках просто придумувати факти про нібито порушення в Україні прав людини, російськомовних, священнослужителів, журналістів, нас не можуть не турбувати реальні факти проявів фашизму, ксенофобії та правопорушень за етнічними ознаками, які сьогодні існують в самій РФ. Такі факти останнім часом суттєво почастішали ", - зауважив Перебийніс на брифінгу, повідомляє УНИАН.

Так, за його словами, в 2013 році в Росії істотно посилилися ксенофобські настрої і активність праворадикальних угруповань. В результаті зросли показники етнічної інтолерантності та підтримки націоналістичних гасел у широких масах громадян.

"У попередньому році від таких проявів в РФ загинула 21 людина і поранено 178. При цьому, ці дані не включають постраждалих в республіках Північного Кавказу і жертви масових сутичок", - зазначив дипломат.

Перебийніс додав, що вже у 2014 році від ксенофобського насильства постраждали 14 осіб в 6 регіонах країни, 6 з яких загинули.

"На пам'ятниках радянським воїнам і в публічних місцях все частіше з'являється фашистська свастика і здійснюються акти вандалізму", - зазначив представник МЗС України.

Крім того, в українському МЗС відзначили збільшення проявів антисемітизму в Россії.

"Праворадикальними групами поширюється антисемітська література, у блогах і в соціальних мережах містяться заклики до єврейських погромів", - сказав він.

Також, за словами представника МЗС, в РФ спостерігається значне напруження між православними і мусульманами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram