ГоловнаПолітика

У Харкові завершили будівництво установки-джерела нейтронів

США допомогли реалізувати проект в обмін на вивезення збагаченого урану

Здание источника нейтронов
Фото: kipt.kharkov.ua
Здание источника нейтронов

Україна і США завершили будівництво установки-джерела нейтронів на базі Харківського фізико-технічного інституту.

Про це йдеться в спільній заяві України і США, оприлюдненій на сайті українського МЗС.

У документі нагадується, що 2012 року завершилося вивезення всіх запасів високозбагаченого урану з України.

"Як частина своєї підтримки цих зусиль Сполучені Штати у 2010 р. взяли зобов’язання співпрацювати з Україною для будівництва установки-джерела нейтронів на базі Харківського фізико-технічного інституту. У цьому місяці будівництво установки було завершено. Обладнана найсучаснішими технологіями для роботи з дотриманням найвищих стандартів безпеки установка забезпечує Україні нові дослідницькі можливості та здатність виробляти ізотопи для промислового та медичного використання на благо українського народу", - сказано в заяві.

Зазначається, що США продовжать надавати технічну підтримку для установки-джерела нейтронів у процесі завершення українською стороною встанвлення необхідного обладнання, здійснення перевірок та введення установки в експлуатацію настільки швидко, наскільки це є практично можливим.

Нагадаємо, в квітні 2010 року під час візиту до США тодішній президент Віктор Янукович пообіцяв, що Україна позбудеться високозбагаченого урану за технічної та фінансової допомоги США.

22 березня 2012 року Україна у повному обсязі виконала взяті на себе зобов'язання й забезпечила вивезення до Росії за сприяння США і МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту.

В рамках реалізації двосторонніх домовленостей з США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану і відповідне обладнання. Окрім цього, за фінансування США почалися роботи з будівництва на базі Харківського фізико-технічного інституту установки-джерела нейтронів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram