ГоловнаПолітика

Фюле: Економічну частину асоціації, можливо, підпишемо в червні

Єврокомісар зазначив, що асоціація - не фінальна мета відносин і співпраці ЄС-Україна

Фюле: Економічну частину асоціації, можливо, підпишемо в червні
Фото: EPA/UPG

Економічну частину Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, можливо, підпишуть у червні.

Про це заявив комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле.

"Я дуже сподіваюся, що підписання політичної частини допоможе нам сфокусуватися на підготовці не лише до підписання, а й до тимчасового застосування всієї угоди, включно із секторальною співпрацею й економічною інтеграцією, що додасть позитиву до односторонніх торгових заходів, які ЄС схвалить дуже скоро, допомагаючи українським підприємствам і, зокрема, малому та середньому бізнесу експортувати товари в ЄС без імпортних мит. І це заощадить українським експортерам близько 500 млн євро на рік. При цьому ми говоримо, що асоціація - не фінальна мета відносин і співробітництва ЄС-Україна. А адже на самому початку шляху були лише міркування про європейські устремління", - розповів Фюле, повідомляє ЄС-плюс.

Зачіпаючи питання про підписання економічної частини асоціації, Фюле сказав, що її можуть підписати в червні. "Вона (економічна частина, - Ред.) - найважливіша, але водночас ми бачимо важливість проведення чесних і вільних президентських виборів, які відбудуться в травні. І ми сподіваємося, що через місяць після виборів ми зможемо опинитися в найкращій ситуації для завершення процесу підписання, зокрема включаючи інші важливі частини угоди про асоціацію, які залишаються інтегрованими в одну угоду", - зазначив він.

Нагадаємо, напередодні Україна уклала з ЄС політичну частину Угоди про асоціацію, проте найважливіша її частина - економічна - відкладена на кілька місяців.

Як відомо, єврокомісар планує найближчим часом відвідати Україну. З Фюле приїдуть експерти та колеги з Європейської комісії, щоб напрацювати конкретні "дорожні карти" в різних сферах, як от: торгівля, фінанси, енергетика, допомога промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram