ГоловнаПолітика

Україна має намір компенсувати збитки від втрати Криму за рахунок майна РФ

Мін'юст також вивчає можливість розірвання газових угод

Україна має намір компенсувати збитки від втрати Криму за рахунок майна РФ
Павел Петренко
Фото: www.minjust.gov.ua

Україна має намір компенсувати збиток від націоналізації Верховною Радою Криму українських державних підприємств у Криму за рахунок російського держмайна, яке знаходиться як в Україні, так і в інших країнах.

Про це на прес-конференції сказав міністр юстиції Павло Петренко.

"Що стосується тих заяв, зроблених так званим кримським керівництвом, про фактичну націоналізацію держвласності України в Криму... Якщо Російська Федерація визнає ці дії кримської влади, то Україна залишає за собою право вживати адекватні заходи щодо компенсації всього збитку за рахунок майна, що належить РФ і знаходиться як на території України, так і в інших країнах", - сказав він.

При цьому Петренко натякнув, що компенсувати збиток Україна зможе, у тому числі, за рахунок майна російського "Газпрому", що знаходиться в європейських країнах.

Крім того, міністр юстиції вважає передчасною заяву Міністерства закордонних справ Росії про зобов'язання України виплатити 20 млрд доларів для порушення питання про переділ активів СРСР. Петренко зазначив, що ще не аналізували документи про активи та пасиви, які дісталися Україні та Росії після розвалу СРСР.

Водночас він допускає, що Україна має законне право на значну частину золотовалютних резервів, корисних копалин і внесків Ощадбанку, які залишилися на території Росії після розвалу СРСР.

Також міністр юстиції повідомив, що фахівці Міністерства вже проводять аналіз підписаних в 2009 році колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко газових угод з Росією на предмет їх скасування через судові інстанції.

Нагадаємо, 17 березня невизнана Україною Державна Рада Республіки Крим (РК) постановила визнати власністю РК континентальний шельф, майно державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" (Сімферополь) та держпідприємства "Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами" (Феодосія).

18 березня президент РФ Володимир Путін з одного боку, і голова Верховної ради Криму Володимир Константинов, невизнаний прем'єр-міністр Криму Сергій Аксьонов і "народний мер" Севастополя Олексій Чалий підписали договір про приєднання Криму до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram