ГоловнаПолітика

Крим проголосив незалежність

Республіку Крим оголошено незалежною суверенною державою

Крим проголосив незалежність
Заседание Верховного Совета Кріма
Фото: www.rada.crimea.ua

Верховна Рада Криму  на позачерговому засіданні в понеділок винесла постанову "Про незалежність Криму".

За неї, як повідомляє прес-центр Верховної Ради АРК, проголосували 85 депутатів.

"Проголосити Крим незалежною суверенною державою - Республікою Крим, у якій місто Севастополь має особливий статус... Республіка Крим звертається до Організації Об'єднаних Націй, до всіх держав світу із закликом визнати незалежну державу, створену народами Криму", - сказано в постанові.

"Із дня набуття чинності цієї постанови на території Республіки Крим не застосовується законодавство України, не виконуються рішення Верховної Ради України й інших державних органів України, ухвалені після 21 лютого 2014 року. Законодавство України... застосовується на території Республіки Крим до відповідних нормативних актів Республіки Крим", - йдеться в документі.

Згідно з ним, діяльність державних органів України на території Криму припиняється, їхні повноваження, майно і грошові кошти переходять державним органам Республіки Крим, визначеним урядом Республіки Крим.

З метою захисту прав і свобод громадян та суб'єктів економічної діяльності суди України на території Республіки Крим продовжують функціонувати, при цьому їхні рішення щодо застосування законодавства України на території Криму не повинні суперечити постанові про незалежність.

Вищими судовими органами на території Криму є відповідні апеляційні суди, що знаходяться на території Республіки Крим та міста з особливим статусом Севастополя.

Усі установи, підприємства й інші організації, засновані Україною або за її участю на території Криму, стають установами, підприємствами й іншими організаціями, заснованими Республікою Крим."Державна власність України, що знаходиться на день винесення цієї постанови на території Республіки Крим, є державною власністю Республіки Крим", - сказано в постанові.

Власність профспілкових та інших громадських організацій України оголошено власністю підрозділів відповідних організацій, що знаходяться в Республіці Крим, а якщо таких немає - державною власністю Республіки Крим.

"Республіка Крим в особі Верховної Ради Автономної Республіки Крим звертається до Російської Федерації з пропозицією про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації як нового суб'єкта Російської Федерації зі статусом республіки", - також сказано в документі.

Постанова набуває чинності з дня її винесення.

Окрім того, Верховна Рада АРК перейменувала себе в Державну Раду Республіки Крим.

Нагадаємо, влада Криму заявила, що 16 березня за приєднання Криму до Росії проголосували 96,77% мешканців півострова (без урахування Севастополя, де проходив окремий плебісцит), які взяли участь у "референдумі", а явка становила 83,1% виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram