ГоловнаПолітика

Меджліс закликав Раду закріпити статус кримських татар як корінного народу Криму

Меджліс не визнає кримського референдуму 16 березня

Меджліс закликав Раду закріпити статус кримських татар як корінного народу Криму
Фото: glavcom.ua

Меджліс кримськотатарського народу підтверджує своє визнання України як суверенної та незалежної держави в нинішніх кордонах і рішуче засуджує акт агресії з боку Російської Федерації.

Про це йдеться у зверненні Меджлісу до Верховної Ради й українців, опублікованому на сайті Меджлісу в суботу ввечері.

У зверненні також зазначено, що Меджліс не визнає кримського референдуму 16 березня, який "проводять з метою змінити територіальну приналежність Криму, легітимним і таким, що відповідає міжнародному праву і Конституції України".

Меджліс кримськотатарського народу категорично відкидає будь-які спроби визначити майбутнє Криму без вільного волевиявлення кримськотатарського народу, а також зазначає, що "право вирішувати, у якій державі жити кримськотатарському народу, належить виключно самим кримським татарам".

"Переконані, що відновлення прав кримськотатарського народу і реалізація їхнього права на самовизначення на своїй історичній Батьківщині повинні здійснюватися у складі суверенної і незалежної Української держави. Вважаємо, що будь-яка влада в Криму повинна формуватися і здійснювати свою діяльність лише за умови вільно висловлення волі і за згодою кримськотатарського народу", - наголошено у зверненні.

Меджліс також звертається до Верховної Ради України із закликом приєднатися до Декларації ООН про права корінних народів, а також закликає визнати і закріпити законами й іншими правовими актами України статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму.

"Закликаємо Верховну Раду та інші вищі органи державної влади України негайно і спільно з міжнародними організаціями (ООН, ОБСЄ, Рада Європи, Європейський Союз), з метою реалізації природних прав кримськотатарського народу, передбачених міжнародними актами про права корінних народів, забезпечити вільне волевиявлення на здійснення кримськотатарським народом невід'ємного права на самовизначення на своїй історичній території - Крим", - йдеться у зверненні.

У документі зазначено, що його ухвалено "за умов реальної загрози безпеці і свободі кримських татар і всіх жителів Криму".

Меджліс кримськотатарського народу також вважає, що Українське держава "не зробила всього від неї залежного для відновлення прав кримськотатарського народу та визначення статусу кримських татар як корінного народу в Криму, в результаті чого кримські татари зазнавали дискримінації з боку офіційної влади".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram