ГоловнаПолітика

ООН може ухвалити резолюцію щодо України, оминаючи Росію

Натомість Москва наполягає на легітимності кримського референдуму

ООН може ухвалити резолюцію щодо України, оминаючи Росію
Фото: EPA/UPG

Резолюцію щодо України можуть прийняти на Генеральній асамблеї ООН, де Росії не має права вето.

Такого варіанта розвитку подій не відкидає постійний представник Великобританії при ООН Майкл Лаялл, повідомляє "Эхо Москвы".

За його словами, країни-учасниці Ради Безпеки не мають наміру опускати руки тільки тому, що Росія наклала вето на проект резолюції про незаконність кримського референдуму. Підтримали запропонований США документ 13 із 15 країн-членів Ради Безпеки ООН, Китай утримався.

Зі свого боку Москва наполягає на легітимності кримського референдуму.

"Ми не можемо погодитися з його основним посиланням - оголосити, що юридично не чинний запланований на 16 березня референдум, під час якого самі жителі Республіки Крим повинні визначити своє майбутнє", - заявив постпред Росії при ООН Віталій Чуркін.

У МЗС Росії заявили, що США за допомогою запропонованої резолюції хотіли створити брехливий інформаційний фон навколо референдуму в Криму.

У відомстві наголошують, що документ від початку не мав під собою жодних підстав, оскільки події в Україні не становлять загрози міжнародному миру та безпеці.

16 березня у Криму проходить неконституційний і не визнаний світом референдум про приєднання півострова до Росії.

15 березня Верховна Рада України проголосувала за розпуск кримського парламенту, проте Верховна Рада Криму не підкорилася цьому рішенню.

Референдуму не визнала Венеціанська комісія, а також світові лідери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram