ГоловнаПолітика

Олександр Янукович у кримінальній справі "в лоб" не проходить, - Аваков

Кримінальна справа за фактом масових убивств є ключовою у відомстві, запевнив міністр

Олександр Янукович у кримінальній справі "в лоб" не проходить, - Аваков
Фото: Макс Левин

Кримінальна справа за фактом масових убивств є ключовою серед усіх порушених відомством після зміни керівництва.

Про це в інтерв'ю LB.ua заявив нинішній глава МВС Арсен Аваков.

"Ключова - з усіх порушених кримінальних справ - за масовими вбивствами. Основний фігурант у ній - Віктор Янукович. Олександр Янукович у справі "в лоб" не проходить. Принаймні, зараз. Але давайте розрізняти політичний і економічний блоки. Як член сім'ї диктатора, він, як всі ми знаємо, вже став об'єктом фінансових та інших санкцій у низці країн", - зазначив Аваков.

При цьому йому важко відповісти на питання, наскільки реально, що всіх фігурантів цієї справи вдасться притягнути до відповідальності, хоча б через те, що більшості з них вже немає в країні. (Ключова фігура - екс-президент Янукович, нагадаємо, перебуває в Росії - ред.).

"На сьогодні стоїть завдання - правильно оформити всі відповідні запити і юридичні документи", - зазначив при цьому Аваков, маючи на увазі підготовку до екстрадиції екс-глави держави.

"МВС, ГПУ і СБУ. В Інтерпол вже направлені папери щодо більшості ключових поплічників колишнього режиму. Згідно з внутрішніми правилами Інтерполу, у них є десять днів для перевірки запитів. Після - людина потрапляє в розшук Інтерполу", - розповів глава МВС.

Відповідаючи на питання, чому з усіх, хто фігурує у справі про масові вбивства в розшуковій базі МВС значаться лише Віталій Захарченко, Андрій Клюєв та Віктор Янукович, Аваков пояснив:

"Інтерпол має публічну і непублічну бази. Людина може бути в розшуку і всі відповідні служби про це знають, але якщо звичайний користувач заходить на сайт організації, він не завжди виявить там дані у відкритому доступі. Це - відповідь на численні запитання про те, "чому ніхто нікого не шукає". Шукаємо. Просто не все робиться публічно".

У цьому контексті він також додав, що на сьогодні розшукуються близько 40 колишніх чиновників Януковича.

При цьому він зазначив, що на останній координаційній нараді у відомстві обговорювалося спрощення роботи бази на сайті МВС.

"Найближчим часом на сайті будуть координати - номери телефонів, адреси електронної пошти, на які можна повідомляти інформацію щодо місцезнаходження розшукуваних, також - подавати інші важливі відомості", - резюмував глава відомства.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю Арсен Аваков: "Усього сьогодні в розшуку близько сорока осіб "колишніх".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram