ГоловнаПолітика

Рада створила Національну гвардію

Чисельність гвардії України становитиме до 60 тисяч осіб

Рада створила Національну гвардію
Фото: http://sammler.ru/

Верховна Рада створила Національну гвардію - військове формування з правоохоронними функціями, яке увійде в систему Міністерства внутрішніх справ.

За ухвалення законопроекту №4393 проголосували 262 депутати. Під час розгляду в документ внесли кілька правок.

Основними функціями Національної гвардії України в мирний час будуть охорона громадського порядку, а у разі введення надзвичайного стану - припинення масових заворушень, відновлення правопорядку в разі виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, розблокування або припинення протиправних дій у разі захоплення важливих державних об'єктів або місцевостей, відновлення конституційного правопорядку у спробах захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу.

В особливий період або в разі введення воєнного стану Національна гвардія братиме участь у виконанні завдань територіальної оборони.

Загальна чисельність Національної гвардії України становитиме до 60 тисяч чоловік. При цьому Рада своїм рішенням може збільшити цю цифру.

Особовий склад Національної гвардії України має складатися з військовослужбовців та працівників. Гвардія комплектуватиметься військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом та за призовом.

Військово-політичне і адміністративне керівництво Національною гвардією України здійснюється Міністром внутрішніх справ України. При цьому командувача гвардії призначатиме парламент за поданням президента.

Нагадаємо, Національна гвардія України існувала в країні з 1991 до 2000 року. Її завданнями були захист суверенітету України, її територіальної цілісності, а також життя і особистої гідності громадян, їх конституційних прав і свобод від злочинних посягань та інших антигромадських дій.

Національну гвардію України ліквідувала Верховна Рада, яка боялася її використання президентом Леонідом Кучмою для встановлення диктатури. Гвардійські частини і підрозділи, а чисельність НГУ на момент розформування складала трохи більше 16 тисяч військовослужбовців, передали Внутрішнім військам МВС України і Міністерству оборони.

Одним із творців Національної гвардії був генерал-лейтенант Микола Мельник. Недавно Мельник обґрунтував LB.ua необхідність знову створити цей збройний орган.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram