ГоловнаПолітика

Рада підтвердила курс України на євроінтеграцію

Документ підтримали 252 депутати

Рада підтвердила курс України на євроінтеграцію
Фото: horoshienovosti.com.ua

Верховна Рада ухвалила постанову "Про підтвердження курсу України на інтеграцію в Європейський Союз і першочергові заходи в цьому напрямку".

За відповідний проект постанови № 4419 проголосували 252 депутати.

У документі парламент, зокрема, рекомендує виконувачу обов'язків президента України закликати Європейський Союз невідкладно застосувати всі наявні важелі впливу до Російської Федерації у зв'язку з її діями, спрямованими проти миру, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Олександр Турчинов також має уповноважити прем'єр-міністра України якнайшвидше підписати від імені України Угоду про асоціацію з ЄС.

Кабінету Міністрів рекомендується вжити заходів, необхідних для укладення та виконання УА, зокрема активізувати підготовку Програми реалізації УА і створення національної системи координації цієї діяльності.

Уряд також має визначитися щодо технічних і правових аспектів укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у частині

створення поглибленої і всеосяжної Зони вільної торговлі.

Крім того, Кабміну рекомендується вжити заходів щодо завершення виконання першого (законодавчого) етапу Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Зокрема, він має завершити виконання завдань із введення біометричних проїзних документів, вирішити питання про надання безоплатної медичної допомоги особам, які звернулися по міжнародний захист в Україні.

Уряд має внести на розгляд Верховної Ради проекти законів про протидію дискримінації в Україні, а також про реалізацію державної антикорупційної політики.

Кабмін має активізувати переговори з Європейським Союзом щодо збільшення обсягів секторальної бюджетної підтримки; звернутися до ЄС, міжнародних фінансових організацій і країн-донорів з проханням якнайшвидшого скликання міжнародної донорської конференції; забезпечити взаємодію з інститутами Євросоюзу зі сприяння поверненню в Україну коштів, отриманих незаконним шляхом; продовжити переговори з ЄС про диверсифікацію джерел і шляхів постачання енергоносіїв в Україну, в т.ч. з використанням можливостей постачання газу з країн Центральної Європи через ГТС України в реверсному режимі; забезпечити якнайшвидше укладення Угоди між Україною та Європейським Союзом про Спільний авіаційний простір; вжити заходів, необхідних для посилення регіонального та прикордонного співробітництва між Україною та Європейським Союзом.

Нагадаємо, 6 березня Євросоюз розділив угоду про асоціацію з Україною на дві частини - політичну і економічну - і висловив готовність підписати політичну частину найближчим часом. При цьому торгові преференції Київ отримає ще до підписання економічної частини УА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram