ГоловнаПолітика

Рада звернулася в ООН з проханням про допомогу

Звернення підтримали 250 депутатів

Рада звернулася в ООН з проханням про допомогу
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила звернення до Організації Об'єднаних Націй з проханням про допомогу у зв'язку з вторгненням Росії до Криму.

За прийняття відповідного проекту постанови №4418 проголосувало 250 депутатів.

У документі наголошується, що впродовж останнього часу, незважаючи на стриманість і помірність дій органів державної влади України та її Збройних сил, ситуація на території Автономної Республіки Крим продовжує різко погіршуватися внаслідок активізації дій з боку Збройних сил та Чорноморського флоту Російської Федерації.

"Фактично мова йде про неспровокований акт агресії проти України з боку Російської Федерації", - сказано у зверненні.

"Враховуючи це, Україна як держава-засновник Організації Об'єднаних Націй, спираючись на положення пункту 1 статті 1, пунктів 3, 4 статті 2 Статуту ООН, закликає Організацію Об'єднаних Націй відповідно до пункту 2 статті 11 негайно розглянути ситуацію, яка склалася в Автономній Республіці Крим, у зв'язку з грубими щодо неї порушеннями Російською Федерацією основоположних принципів міжнародного права, закріплених Статутом ООН", - йдеться в документі.

Також наголошується, що згідно з визнаним Статутом ООН (стаття 51) правом на самооборону, Україна залишає за собою право в разі потреби звернутися до будь-якої держави або регіональної системи колективної безпеки за допомогою з відновлення її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Нагадаємо, раніше заступник Генерального секретаря Ян Еліассон заявив, що ООН докладе максимальних зусиль для виявлення фактів порушення прав людини в Криму у зв'язку з діями Росії. Однак російські війська блокують доступ спостерігачів ООН до Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram