ГоловнаПолітика

У США підготували законопроект про санкції проти Росії

Документ можуть ухвалити позачергово

У США підготували законопроект про санкції проти Росії
Фото: partbilet.ru

Конгрес США розгляне можливість введення проти Росії найбжорсткіших санкцій з моменту закінчення "холодної війны".

Про це повідомляє агентство Associated Press, у розпорядженні якого опинилася копія законопроекту, підготовленого в Сенаті.

Згідно з текстом документа, метою введення санкцій буде змусити керівництво РФ вивести війська з Криму.

Якщо закон ухвалять, президент США Барак Обама отримає право вводити персональні економічні санкції проти російських офіційних осіб, визнаних відповідальними за дозвіл на введення військ в Україну. Також можуть постраждати чиновники, обгрунтовано запідозрені в корупції в Україні і в Росії. Їх рахунки і активи в США можуть заморозити, а їм самим відмовлять в отриманні американських віз. Це стосується всіх, "хто керує, контролює або як-небудь спрямовує зусилля на підривання суверенітету України".

Крім санкцій проти високопоставлених росіян закон дозволить американському президенту виділити до мільярда доларів новому уряду України.

Як очікуєть, сенатський комітет з міжнародних справ розгляне законопроект вже ввечері 12 березня. За часом це співпаде з візитом прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка до Вашингтона, де він збирається провести переговори з президентом Обамою.

Сенатор Боб Менендес прокоментував законопроект так: "Путін помилився в розрахунках, почавши гру в російську рулетку. Ми не збираємося давати слабину і ніколи не погодимося з нехтуванням міжнародним правом. Ми твердо стоїмо на боці українського народу, який має вирішувати свою долю без втручання з боку Росії".

Кілька сенаторів вже заявили, що наполягатимуть на позачерговому розгляді законопроекту щодо України.

Як повідомлялося раніше, минулого тижня Обама видав укази про введення візових обмежень і фінансових санкцій щодо росіян, які так чи інакше беруть участь у "військової інтервенції Росії в Україну".

Європейські країни, які підтримують нову українську владу, також уже заявили про намір ввести санкції проти російських чиновників, що беруть участь в "розхитуванні українського суверенітету в Криму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram