ГоловнаПолітика

ЄС узгодив санкції проти Росії

Путін і Лавров під їхню дію, радше за все, не потраплять

ЄС узгодив санкції проти Росії
Фото: lenta-ua.net

Держави Євросоюзу узгодили проект санкцій проти Росії, які передбачають, зокрема, візові обмеження і заморожування активів тих, хто відповідає за порушення суверенітету України.

Про це свідчить відповідний документ, повідомляє російський Reuters.

"Держави-учасниці вживуть необхідних заходів, щоб запобігти в'їзду на їхню територію або проїзд через неї осіб, які несуть відповідальність за дії, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України", - йдеться в першій статті документа.

Друга стосується активів, які перебувають у Євросоюзі, і передбачає, що "всі засоби й економічні ресурси, що належать або контролюються" тими, хто відповідає за дії, що підірвали цілісність України, "будуть заморожені".

Документ був схвалений після того, як у жодної держави-учасниці не залишилося заперечень проти проекту, сказали чиновники.

Міністри закордонних справ ЄС зустрінуться в Брюсселі в понеділок і, як очікується, офіційно завершать процедуру, якщо в курсі Росії не відбудеться рішучих змін.

Погодивши проект санкцій, Євросоюз продовжив працювати над складанням списку тих, кого стосуватимуться обмеження. Обговорення кандидатур пройшло у вівторок у Лондоні, де чиновники з Великобританії, США, Італії, Франції, Німеччини, Швейцарії, Японії та інших країн зібралися для переговорів. "У моєму розумінні, на цій зустрічі була докладна дискусія з приводу імен, - сказав європейський чиновник. - Конкретного списку поки не складено, але він буде готовий до понеділка".

Європейські чиновники говорили, що російський президент Володимир Путін і міністр закордонних справ Сергій Лавров в список не потраплять, щоб зберегти можливість переговорів у разі можливої в майбутньому ескалації.

Замість цього, як сказано в додатку до проекту санкцій, у список, як очікують, будуть включені близькі до Путіна високі посадовці спецслужб і армійського керівництва, а також помітні представники російського парламенту.

ЄС і США узгоджують дії для введення санкцій. Вони підтримали інші країни, зокрема Канаду, Японію, Туреччину і Швейцарію в намірі наслідувати їхній приклад і вжити аналогічних заходів, щоб збільшити їхній ефект.

Якщо Росія не відреагує на тиск, Євросоюз готовий до подальших кроків, які, можливо, включають введення ембарго на постачання зброї й інші торгові обмеження. Наступні санкції можуть також торкнутися самого Путіна.

Як відомо, сьогодні нижня палата Конгресу США прийняла резолюцію, яка підтримує введення санкцій проти Росії через її дій щодо України. Напередодні прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Євросоюз введе санкції проти Росії з 17 березня - наступного дня після проведення в Криму референдуму з питання приєднання автономії до території Росії як нового суб'єкта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram