ГоловнаПолітика

Мін'юст готує спецзакон для ВРЮ, - міністр

Принцип діяльності Вищої ради юстиції хочуть докорінно змінити

Мін'юст готує спецзакон для ВРЮ, - міністр
Фото: www.minjust.gov.ua

Міністерство юстиції розробляє спеціальний закон для реформування Вищої ради юстиції.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів голова відомства Павло Петренко.

"Проект нашого спецзакону передбачає таку формулу: повноваження членів ВРЮ, яких обирають від Верховної Ради, призупиняють. Тим державним органам, які також делегують до ВРЮ свої кадри, аналогічна рекомендація - відкликати їхні повноваження. Зобов'язати інші державні органи зробити так ми не можемо, тільки рекомендувати. Але де-факто тут проблем, думаю, не буде", - розповів Петренко.

Наступним кроком, за його словами, буде прийняття нового закону про діяльність ВРЮ, оскільки нинішній допускає багато неточностей, на які раніше вказувала і Венеціанська комісія.

"Абсолютно не зрозуміло, за якими критеріями ВРЮ оцінювала потенційного голову суду або його заступника. Цих критеріїв просто не існувало. Аналогічно - про звільнення суддів. ВРЮ на власний розсуд вирішувала: порушив суддя присягу чи ні, звільняти його чи залишати на посаді", - поскаржився новообраний міністр.

Крім того, ще одним моментом, на якому акцентувала Венеціанська комісія, за словами Петренка, є кількість суддів у складі ВРЮ: їх має бути більше - "не політиків, а простих суддів".

"Це теж потрібно врегулювати на рівні закону. Вища рада юстиції є конституційним органом, і якщо змінити його склад і визначити критерії, він цілком зможе працювати".

На чому також акцентує Венеціанська комісія - політичний орган не повинен призначати і знімати суддів, це має бути виключно в компетенції Ради суддів або ВРЮ, якщо значна частина її членів складається із самих суддів, наголосив Петренко.

Докладно про законодавчі ініціативи читайте в повному тексті інтерв'ю Павло Петренко: "Кірєєв і Царевич будуть покарані. Суддів КСУ уже запрошують у ГПУ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram