ГоловнаПолітика

В Україні знову з'явиться Національна гвардія

У збройний орган наберуть двадцять тисяч людей

В Україні знову з'явиться Національна гвардія
Фото: http://sammler.ru/

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що у вівторок у Верховну Раду буде внесено законопроект про Національну гвардію України.

Про це він написав у своєму "Фейсбуці".

За його словами, найближчим часом буде оголошено мобілізацію в Національну гвардію.

"Двадцять тисяч гвардійців покличуть для охорони кордонів України і громадського порядку в країні. Це - як відповідь на дестабілізацію ззовні. І це не військовий відповідь - це буде організована відповідь громадянського суспільства. Хто не знає, зазначу що у військкоматах країни ініціативно запросили про мобілізацію кілька десятків тисяч осіб. І це поза системою організованої, цілеспрямованої мобілізації в Україні", - додав Аваков.

Нагадаємо, Національна гвардія України існувала в країні з 1991 до 2000 року. Її завданнями були захист суверенітету України, її територіальної цілісності, а також життя й особистої гідності громадян, їхніх конституційних права і свобод від злочинних зазіхань та інших антигромадських дій.

Національну гвардію України ліквідувала Верховна Рада, оскільки побоювалася, що президент Леонід Кучма використає її для встановлення диктатури. Гвардійські частини і підрозділи, а чисельність НГУ на момент розформування становила трохи більше за 16 тисяч військовослужбовців, передали Внутрішнім військам МВС України та Міністерству оборони.

Одним з творців Національної гвардії був генерал-лейтенант Микола Мельник. Нещодавно Мельник обґрунтував LB.ua необхідність знову створити цей збройний орган.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram