ГоловнаПолітика

Країни Центральної Європи, Балтії та Скандинавії засудили референдум в Криму

Міністри закордонних справ цих країн закликають направити до Києва місію ЄС

Країни Центральної Європи, Балтії та Скандинавії засудили референдум в Криму
Фото: EPA/UPG

Міністри закордонних справ країн Центральної Європи, Балтії та Скандинавії засудили вторгнення Росії в Україну і запланований референдум в Криму, закликаючи ЄС направити місію спостерігачів до Києва.

"Міністри закордонних справ скандинавських і прибалтійських країн, а також країн Вишеградської групи засудили сьогодні... порушення суверенітету і територіальної цілісності України, а також засудили незаконний референдум про приєднання Криму до Росії", - йдеться в спільній заяві міністрів за підсумками наради, повідомляє Reuters.

Зазначається, що міністри закордонних справ Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини, відомих як "Вишеградська четвірка", а також Скандинавії і Балтії провели зустріч в естонському місті Нарва на кордоні з Росією.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Євросоюз повинен був зміцнити свою оборонну політику і модернізувати можливості управління кризою в світлі останніх подій на своїх кордонах.

"Це виклик, якого ми не бажаємо, але він вже стукає в наші двері", - сказав він.

Нагадаємо, президент США Барак Обама заявив, що кримський референдум порушуватиме міжнародне право і Конституцію України. Також прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що Євросоюз вважає незаконним референдум про незалежність Криму.

Як відомо, в четвер Верховна Рада Криму ухвалила постанову увійти до складу Російської Федерації як суб'єкт Російської Федерації; призначити на 16 березня 2014 року загальнокримський референдум (включаючи м. Севастополь), на який винести такі альтернативні питання: 1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?

Опитування
Как Украине стоит поступить с Крымом, если тот отсоединится?
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram