ГоловнаПолітика

Оприлюднено указ Турчинова про зупинку референдуму в Криму

У парламенті Криму раніше вимагали показати їм указ

Оприлюднено указ Турчинова про зупинку референдуму в Криму
Фото: Макс Левин

На сайті президента близько 13:00 п'ятниці оприлюднили указ в.о. голови держави Олександра Турчинова про те, що зупинено чинність постанови Верховної Ради Криму про вихід АРК зі складу України та призначення референдуму.

" Зупинити дію Постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року №1702-6/14 "Про проведення загальнокримського референдуму" як такої, що не відповідає Конституції та законам України", - йдеться в тексті указу.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Про те, що дію постанови кримського парламенту зупинено, Турчинов повідомив у зверненні до українців увечері в четвер.

У відповідь юридичне управління секретаріату Верховної Ради Автономної Республіки Крим уранці в п'ятницю заявило, що оскільки указ досі не видано і не оприлюднено згідно зі встановленим порядком, висловлювання в.о. президента України Олександра Турчинова є нікчемними і не передбачають правових наслідків.

"Роз'яснюємо, що, відповідно до частини 2 статті 137 Конституції України про мотиви невідповідності нормативно-правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим Конституції України та законам України, президент України може зупинити дію нормативно-правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності. Оскільки відповідний указ в.о. президента України дотепер згідно з установленим порядком не видано й не оприлюднено, а конституційне подання про конституційність Постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року "Про проведення загальнокримського референдуму" до Конституційного суду України не подано, висловлювання в.о. президента України Олександра Турчинова є нікчемними і не передбачають правових наслідків", - сказано в роз'ясненні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram