ГоловнаПолітика

Турчинов зупинив сепаратистське рішення кримського парламенту

Верховна Рада ініціюватиме розпуск Верховної Ради АРК

Турчинов зупинив сепаратистське рішення кримського парламенту
Фото: Макс Левин

В.о. президента України Олександр Турчинов зупинив дію постанови парламенту Криму про входження АРК до складу Росії і призначення на 16 березня місцевого референдуму з цього питання.

Про це він сказав у зверненні до українців, текст якого доступний на сайті президента.

"Верховна Рада Криму, яка повністю контролюється військовими Збройних Сил Російської Федерації, прийняла незаконне рішення про проведення референдуму. Референдуму в Криму з питання: "Чи виступаєте ви за входження Криму до складу Російської Федерації?".. Це рішення є нелегітимним та нікчемним... Відповідно до наданих мені повноважень я зупинив рішення парламенту Криму", - зазначив Турчинов.

За словами в.о. президента, постанова кримського парламенту суперечить волі українського народу та інтересам громадян, які проживають в Криму.

"Територія України в межах визнаних усім світом кордонів є недоторканною і суверенною. Згідно зі статтею 73 Конституції України, виключно, я підкреслюю, виключно всеукраїнським референдумом можуть розглядатися питання, пов'язані з межами і зміною території України", - додав Турчинов.

Він підкреслив, що навіть місцевий, кримський референдум провести за десять днів неможливо.

"Тому це не є референдум. Це буде фарс, це буде фальш, це буде злочин проти держави, який організували військові Російської Федерації... Верховна Рада України буде ініціювати розпуск Парламенту Автономної Республіки Крим. Ми захистимо недоторканність нашої території. Ми захистимо суверенність нашої країни. Я переконаний, що і громадяни України, які проживають на території Криму, будуть усіляко цьому сприяти", - резюмував Турчинов.

Нагадаємо, в четвер Верховна Рада Криму ухвалила постанову про входження до складу Російської Федерації як суб'єкта Російської Федерації; призначила на 16 березня 2014 року загальнокримський референдум (включаючи м. Севастополь), на який виноситься такі альтернативні питання: 1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України? Також Верховна Рада АРК звернулася до президента Російської Федерації та Федеральних Зборів Державної Думи Російської Федерації з пропозицією про початок процедури входження до складу Російської Федерації як суб'єкта Російської Федерації.

Постанова набула чинності з моменту ухвалення.

Опитування
Как Украине стоит поступить с Крымом, если тот отсоединится?
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram