ГоловнаПолітика

Кучма звернувся до жителів Сходу України: нам є що захищати

Українці різні за національністю та мовою спілкування, але разом складають один народ

Кучма звернувся до жителів Сходу України: нам є що захищати

Президент України 1994-2005рр. Леонід Кучма розраховує, що Російська Федерація дотримуватиметься своїх зобов'язань, викладених у "Великій угоді" з Україною від 1997 року.

Про це йдеться в заяві політика, оприлюдненій прес-службою президентського фонду Кучми "Україна" в понеділок.

"Мова йде про непорушність існуючих кордонів між нашими країнами, про мирне врегулювання суперечок, незастосування сили або загроз силою, а також про невтручання у внутрішні справи", - додав він.

Президент також висловив сподівання, що США, Великобританія, Росія, Франція і КНР виконають узяті на себе зобов'язання в рамках "Будапештського меморандуму" про гарантування територіальної цілісності України.

Водночас, другий президент України відзначає, що при цьому розраховувати потрібно, насамперед, на самих себе.

"Ми переживаємо кризу, таку, якої в історії незалежної України, ще не було. Над країною нависла реальна загроза її територіальній цілісності. Причини різні - і недружні дії ззовні, і деякі непродумані кроки наших парламентарів, насторожено сприйняті на південному сході країни", - переконаний Кучма.

Разом з тим, він зазначає, що зараз не час шукати винних.

"Зараз має значення тільки наша любов до України, наші рішучість і єдність. Ми різні за національністю та мовами спілкування, голосуємо за різні партії і ходимо в різні церкви. Але разом ми складаємо один народ і живемо в одній країні", - підкреслює він.

Однак Кучма зазначає, що, будучи готовими захищати незалежність і територіальну цілісність України будь-якими засобами, "ми повинні зробити все, щоб нинішній конфлікт був вирішений мирним шляхом, без крові і жертв". Вкрай важливо не піддаватися на провокації і не провокувати самим, зберігати витримку.

"Окремо хочу звернутися до жителів мого рідного українського Сходу. Україна - наша Батьківщина. Іншої у нас немає. Це ми з вами, наші батьки і діди створювали вітчизняну індустрію, будували наші міста. Нам є що захищати, Бог і правда - на нашому боці", - йдеться у зверненні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram