ГоловнаПолітика

Німеччина вимагає від Росії конкретних кроків для вирішення кризи в Криму

На саміті ЄС у четвер можуть ухвалити рішення проти Росії

Німеччина вимагає від Росії конкретних кроків для вирішення кризи в Криму
Фото: zn.ua

Голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр закликає до якнайшвидшого розв'язання кризи в Криму дипломатичними методами.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.

За словами Штайнмайєра, "час дуже тисне" на ухвалення відповідних рішень.

Як заявив Штайнмайєр у вівторок, 4 березня, в Женеві після зустрічі з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим і генсеком ООН Пан Гі Муном, якщо до четверга Європа не зробить для примирення сторін рішучих кроків зі створення міжнародної контактної групи за участю РФ, на саміті ЄС можуть ухвалити рішення проти Росії.

Штайнмайєр підтвердив, що зараз немає прогресу, немає наближення до позитивного вирішення питання. Розмову з Лавровим він описав як "тривалу, серйозну та складну". За словами Штайнмайєра, Лавров запевнив його, що Росія не зазіхатиме на територіальну цілісність України. "На це я відповів: це має бути просигналізовано та задокументовано відповідними діями з боку Росії", - підкреслив Штайнмайєр. Він додав, що наразі цього не зроблено.

На думку голови зовнішньополітичного відомства Німеччини, Росія усвідомлює серйозність ситуації. За словами Штайнмайєра, як можливий позитивний сигнал можна сприймати ухвалення в Росії рішення про відкликання російських військових з'єднань на західному кордоні РФ. Однак, додав німецький міністр, поки не отримано підтверджень про виконання цього рішення.

Після зустрічей у Женеві Штайнмайєр вирушив у Берн, де запланована його зустріч з президентом Швейцарії Дідьє Бурхгальтером. Як відомо, раніше Буркгальтер запропонував створити в Україні місію ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини. Як президент головуючої в ОБСЄ Швейцарії Буркгальтер звернувся "до влади України із закликом заснувати контактну групу ОБСЄ для того, щоб дати оцінку тому, що відбулося в цій країні". Також Буркгальтер закликав усіх учасників подій поважати принципи ОБСЄ й особливо територіальну цілісність України.

Нагадаємо, в понеділок під час засідання Ради ЄС із закордонних справ Штайнмайєр запропонував три кроки для вирішення конфлікту в Україні. На його думку, необхідні прямі контакти між українським і російським керівництвом, в Україну потрібно відправити місію ОБСЄ, а також створити спеціальну міжнародну групу, яка сприяла б вирішенню ситуації в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram