ГоловнаПолітика

ЦВК заявляє про неможливість проведення місцевих референдумів

Відповідний закон визнаний таким, що втратив чинність

ЦВК заявляє про неможливість проведення місцевих референдумів
Фото: gazetavv.com

Центральна виборча комісія підкреслює неможливість призначення, підготовки і проведення місцевих референдумів в умовах чинного законодавства.

Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому відділом взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

"Сьогодні жоден з чинних в Україні законів не визначає порядку проведення місцевих референдумів, а отже, механізм реалізації права громадян на ухвалення рішень з питань місцевого значення шляхом проведення місцевого референдуму відсутній. Проведення будь-якого місцевого референдуму при нинішньому нормативно-правовому регулюванні є неможливим", - йдеться в повідомленні.

В ЦВК нагадують, що за останні дні Верховна Рада Автономної Республіки Крим, а також деякі міські та обласні ради ухвалили низку постанов про проведення місцевих референдумів.

У зв'язку з цим Центральна виборча комісія, як постійно діючий колегіальний державний орган, до компетенції якого згідно з Законом України "Про Центральну виборчу комісію" входить, зокрема, здійснення контролю за дотриманням законодавства України про референдуми, звертає увагу на таке:

- пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України встановлено, що організація і порядок проведення виборів і референдумів визначаються виключно законами України.

Закон України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", яким в 1991 році врегулювали питання ініціювання та підготовки проведення місцевого референдуму, згідно з пунктом 4 розділу XIII "Прикінцеві положення" Закону України "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 р. № 5475 -VI визнаний таким, що втратив чинність.

Нагадаємо, в Криму ухвалили рішення про проведення референдуму щодо розширення повноважень автономії 25 травня. Пізніше його перенесли на 30 березня. Також у Донецьку ухвалили рішення про проведення референдуму щодо майбутнього Донбасу, без будь-яких чітких питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram