ГоловнаПолітика

Усі країни "Великої сімки" заморозили підготовку до саміту G8 в Сочі

До Росії почали застосовувати перші санкції

Усі країни "Великої сімки" заморозили підготовку до саміту G8 в Сочі
Фото: EPA/UPG

Країни "Великої сімки" - США, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Канада і Японія - заморозили підготовку до саміту G8 в Сочі і виступили із засудженням дій Росії щодо України.

Згідно із заявою "Великої сімки", країни вважають дії Росії очевидним порушенням суверенітету України. У заяві йдеться, що дії Москви несумісні з діяльністю "Великої сімки", до складу якої Росія увійшла 1997 року.

Раніше повідомлялося про відмову окремих країн-учасниць самітів G8 від підготовки до зустрічі в Сочі, яка має відбутися в червні 2014 року. Так, про припинення підготовки до саміту заявляли в США, Великобританії, Канаді та Франції. Тепер до них приєдналися і інші члени "Великої сімки". Зокрема, у понеділок, 3 березня, занепокоєння з приводу рішення Росії про можливе введення військ в Україну висловили в МЗС Японії.

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр 2 березня висловився проти можливого виключення Росії з числа учасниць "Великої вісімки". Зокрема, він зазначав, що формат G8 дозволяє країнам Заходу вести прямий діалог з Росією, і ним не слід жертвувати. Увечері 2 березня стало відомо, що Володимир Путін після розмови з канцлером Німеччини Анґелою Меркель погодився на створення групи з розслідування ситуації в Криму.

Приводом для негативної реакції світових держав на адресу Росії стало рішення Ради Федерації дозволити можливе збройне втручання в Україну. За відповідним дозволом до Ради Федерації звернувся президент РФ Володимир Путін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram