ГоловнаПолітика

ВР попросила Міжнародний кримінальний суд розслідувати злочини Януковича

У заяву також внесли імена Пшонки, Захарченка і Якименка

ВР попросила Міжнародний кримінальний суд розслідувати злочини Януковича
Фото: www.president.gov.ua

Верховна Рада звернулася із заявою до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції цього суду щодо скоєння злочинів проти людяності найвищими посадовими особами держави у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

За відповідний проект заяви №4269 проголосували 324 депутати.

У проекті заяви названо лише одне ім'я - Віктора Януковича. Інших винуватих посадових осіб має визначити прокурор Міжнародного кримінального суду.

Один з авторів проекту заяви, депутат від "Батьківщини" Сергій Сас пояснив, що перелік причетних до скоєння злочинів не слід включати в заяву, оскільки він буде занадто великий і МКС не зможе почати розслідування через процедурні обмеження.

Обговорення, чи слід включати перелік імен винуватих, було доволі бурхливим. У підсумку в заяву внесли імена екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-голови МВС Віталія Захарченка, екс-голови СБУ Олександра Якименка.

Слід зазначити, що Україна не ратифікувала Римського статуту МКС, тому Рада вирішила піти "обхідним шляхом" і ухвалила заяву. Міжнародний кримінальний суд засідає в Гаазі, але його не слід плутати з Міжнародним судом ООН, який також засідає в Гаазі, проте має іншу компетенцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram